Спецакция на Централна гара в неделя. Арестуваха 29 нелегални мигранти

Снимка: bTV

Специализираната акция на полицията, която блокира Централна гара в столицата снощи, е била за задържане на нелегални бежанци. Арестувани са 29 мигранти, качили се върху покрива на товарен влак, отпътуващ от гарата, съобщи bTV.

Сред задържаните има шест деца, останалите са 14 жени и деветима мъже.

„По първоначални данни лицата са без документи за самоличност, от сирийски произход. Открити са в товарен вагон, който е запечатан, но отгоре брезентът е срязан“, разказа на брифинг директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов.

От полицията смятат, че мигрантите са влезли във влака, пътуващ от Турция към Австрия, през тавана.

Акцията е след сигнал, подаден към 20 ч. на номер 112. Впоследствие обаче полицията повече не е успяла да се свърже с лицето, което се е обадило.

С цел избягването на инциденти – за да не се образува волтова дъга, за известно време беше спряно електричеството по контактната мрежа, което предизвика закъснение на влаковете от близо два часа.

Бежанците не са оказали никаква съпротива по време на ареста и в момента се намират в столичните I и II РУ за разпит. Тепърва ще се установява и дали са преминали нелегално границата, или имат статут у нас, но са искали да напуснат страната.

Статистиката сочи, че за последната година значително са намалели случаите на хванати бежанци във влаковете, като през 2017 г. те са само три.