Новини от Двореца: Симеон II представи автобиографията си в Рим

Снимка: Пресофис на Симеон Сакскобургготски

Автобиографичната книга “Цар Симеон II. Една необикновена съдба” беше представена на 10 ноември в Рим на италиански език.

Събитието се състоя в централата на издателство “Ганджеми”, което има над 10 хил. заглавия в сферата на историята, изкуството и архитектурата.

Проф. Бруно Рикоти от престижния римски университет LUISS, собственикът на издателството д-р Джузепе Ганджеми и вицепрезидентът на младежката структура на италианската промишлена палата д-р Емилия Ганджеми представиха делото и личността на Цар Симеон II.

Публиката се обърна към Негово Величество с множество въпроси, свързани с живота, с институционалните и политическите му ангажименти.

По-късно на същия ден в античния римски клуб “Circolo della Caccia” над 500 от членовете му се събраха, за да присъстват на представянето на книгата от известния италиански историк проф. Франческо Перфети.

Събитието се състоя в старинния дворец “Боргезе” и беше открито от председателят на клуба дюк Мороело Диаз дела Витория Палавичини и съветникът по култура Амедео де Франкис.

Сред присъстващите бяха посланиците на България в Италия Н.Пр.г-н Марин Райков и към Св. Престол и Суверенния Малтийски орден Н.Пр. г-н Кирил Топалов, на Ордена в България Н.Пр. г-н Камило Дзуколи, към Св. Престол Антонио Дзанарди Ланди и в Албания Н.Пр.Стефано Палумбо.  Имаше представители на гражданските и военни италиански власти, йерарси от Ватикана, сред които Н. Впр. Монсеньор Антонио Менини – апостолически нунций в България по време на историческото посещение на папа Йоан Павел Втори през 2002 г., още много други ръководители на италиански дипломатически мисии и на дипломатическия корпус, акредитиран в Рим, както и г-н Томи Фрашери, съветник на премиера на Албания.

Снимка: Пресофис на Симеон Сакскобургготски

С изказването си проф. Перфети описа подробно необикновената лична съдба на Цар Симеон II, изцяло посветена на България през 50-те години изгнание и след завръщането му в страната, следвайки една пътеводна звезда за пълноценното и плодотворно изграждане на обединена Европа като единствен път към бъдещ прогрес, зачитащ свободата и демокрацията на всички народи от нашия континент.

Присъстващите изразиха пред Цар Симеон, почетен член на клуба от 60 години, извънредна признателност и възхищение към него, към Царица Маргарита и чрез тях към България.