Внимание! Изпращат имейли с вирус от името на „Кредисимо“

ало измамници телефон Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Десетки хора се оплакаха, че са получили имейл с вирус, който на пръв поглед е изпратен от кредитната компания „Кредисимо“, пише Дир.бг.

При по-внимателно вглеждане става ясно, че писмото не е изпратено от официалния адрес на компанията – то е пратено от имейл, завършващ на @aciose.co.jp.

Съобщението, разпространено от киберизмамниците е със заглавие „Покана за плащане на просрочено задължение“. Вътре в него е използвано логото на фирмата, а съдържанието му е свързано със заплахи за частен съдебен изпълнител и наказателни производства.

В писмото, следва прикачен файл за разархивиране, наречен „добровольно_изпълнение.zip“. Именно в него е скрит вирусът, затова не трябва да кликате върху този файл в никакъв случай.

След направена незабавна проверка, службата за Борба с компютърни престъпления, установи – „Не е извършена хакерска атака към фирма Кредисимо и тяхната база данни, като фирмата не стои зад разпращането на тези съобщенията. Хакерите използват неправомерно името на компанията, за да заблудят получателите.“

От кредитната компания призовават клиентите си да бъдат изключително внимателни.

Киберизмамите от този тип са известни с името „фишинг атаки“.

Подобни атаки са все по-често срещано явление, злоупотребяващо с имената на световни лидери, със спечелено потребителско доверие като PayPal, Google, Amazon, Netflix, eBay, Apple. В България жертва на подобни атаки често е Националната агенция по приходите.

Вевести.бг напомня на читателите си задължително да проверяват от какъв имейл получавате писма и ако ви се стори съмнителен, не отваряйте прикачения файл!