Съдът остави в ареста Йоан Матев, прокуратурата иска 12 г. затвор

Йоан Матев Снимка: БНТ

Софийският апелативен съд остави в ареста Йоан Матев, обвинен за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина през лятото на 2015 г.

Решението на апелативните магистрати е окончателно, съобщи bTV.

Преди седмица Софийският градския съд постанови най-леката мярка – „подписка”, за Матев.

Спешно – вчера прокуратурата е внесла обвинителния акт в съда, очаква се делото да бъде насрочено. Прокуратурата ще иска максимално наказание за младежа – 12 години затвор, съобщи БНТ. Матев беше задържан почти 2 години след убийството.

Както и пред първата инстанцияq Йоан Матев каза само че иска да излезе от ареста, за да си завърши образованието.

Магистратите не се съгласиха с тълкуването на първата инстанция, че максималният срок за задържане е 8 месеца и той вече е изтекъл. Освен това според съда по делото има достатъчно доказателства, които сочат към Йоан Матев – като автор на убийството и няма никакво основание да се критикува прокуратурата за забавяне на делото.

Съдът посочи, че са събрани много доказателства и експертизи. Ключови сред тях са записите от охранителните камери, показанията на съучениците на Йоан и брат му Марсел, който заведе разследващите до ножа. Заради начина, по който е извършено убийството и факта, че е отнет живота на млад човек – съдът го оцени с изключително висока степен на обществена опасност. Магистратите отбелязаха още, че Матев има полицейска регистрация, и напомниха, че е положил усилия да промени външния си вид и да заличи профила си в социалните мрежи.

Съдът изцяло сподели съображенията на прокуратурата и ги възпроизведе в своето решение, каза Таня Поповска, прокурор, Софийска апелативна прокуратура.

Адвокатката на Матев за пореден път каза, че доказателствата са косвени. Определи разследването като „кабинетно“ и изрази съмнение, че ножът, който беше намерен две години по-късно, може да е подхвърлен. Адвокат Стоянка Маркова обвини прокуратурата в тенденциозност и нагнетяване на общественото мнение чрез медиите. След което се оплака на съда от журналистите.

Може ли да ми съдействате, господин председател, да излезна. Имам граждански арест от медиите“, каза Маркова.

На заседанието беше отбелязано, че обвинителният акт е постъпил вчера в Софийския градски съд и делото вече е в съдебна фаза.

Йоан Матев ще бъде съден като непълнолетен. Прокуратурата обяви, че ще се бори за максималното наказание, което в този случай е 12 години затвор.

В ранния следобед стана ясно, че първият съдия, на когото чрез случаен подбор се е паднало делото – Андрей Ангелов си е направил отвод, защото през октомври се е произнасял по предишното искане на Матев да излезе от ареста. Така че предстои утре да бъде избран друг съдия, който да гледа процеса по същество.