Джъстин Трюдо обсъди спазването на правата на човека с ръководителите на Филипините и Мианма

Снимка от туитър акаунта на Джъстин Трюдо

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо заяви днес, че е обсъдил с ръководителите на Филипините и Мианма спазването на правата на човека в техните страни, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

По думите на Трюдо филипинският президент Родриго Дутерте се е показал възприемчив към неговите забележки, изказани по време на срещата им в кулоарите на форума на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Манила. „Споменах правата на човека, върховенството на закона и конкретно убийствата без съд и присъда като теми, по които Канада е загрижена“, каза Трюдо на пресконференция във филипинската столица.

Той подчерта, че Канада има репутацията на страна, която откровено обсъжда с всички свои партньори въпроси като законността и правата на човека. „(Филипинският) президент бе възприемчив към моите коментари и това беше изцяло сърдечна и позитивна размяна (на мнения)“, каза канадският премиер.

На пресконференцията Трюдо съобщи още, че е имал „продължителен разговор“ с премиера на Мианма Аун Сан Су Чжи за положението на рохингите – мюсюлманско малцинство – в нейната страна.

Над 600 хиляди цивилни рохинги бяха принудени да избягат в Бангладеш, след като в края на август мианмарската армия започна прочиствателна операция в щата Ракхайн в отговор на атаки на въоръжени рохинги, припомня Ройтерс.

„Имах продължителен разговор с държавния съветник (де факто ръководител на цивилното правителство) на Мианма Аун Сан Су Чжи за тежкото положение на мюсюлманските бежанци в щата Ракхайн“, каза Трюдо, без да назове по име преследваната религиозно-етническа общност. По думите му съдбата на тези хора предизвиква „огромна загриженост в Канада и много, много страни по света“.