БСП пита Борисов: Кой в парламента се занимава с наркотрафик?

Корнелия Нинова Снимка: Пресцентър на БСП, архив

БСП иска Бойко Борисов да обясни в пленарна зала кои са депутатите, купували гласове на затворници, и занимавали се с наркотрафик, предаде БГНЕС.

„На 12 ноември премиерът Борисов заяви, че в парламента продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик. Това е ужасяващо. Хора, които са купували гласове и то от затворници, не по-малка ужасяваща констатация“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Затова внасяме подписи с искане за изслушване в залата на НС на премиера Борисов, ако трябва и на закрито заседание. Искаме фактите и истината. Да дойде и да каже поименно кой депутат се занимава с наркотрафик, защото това наистина е ужасяващо, ако в България има такива депутати и да спрем с тази манипулация за купуване на гласове“, призова Корнелия Нинова.

Тя призова премиерът да дойде и да каже с факти и доказателства кой депутат е купувал гласове, още повече от затворници.

„Искаме истината за наркотрафика и купуването на гласове – поименно и с факти и доказателства. Ако не дойде, ще считаме, че лъже. Ако дойде, да каже поименно и с факти и да си носи отговорност за думите. Трябва да понесе отговорност и в двата случая“, категорична бе Нинова.

От БСП смятат предложението на ГЕРБ и ДПС за промени в Конституцията за половинчато и предлагат темата за приватизацията по време на прехода да се разшири с масовата приватизация, концесиите и групировките. Това каза на пресконференция днес лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от БТА.

„Ще ги подкрепя, ако седнат да разговарят с нас по всички теми на прехода, иначе не“, заяви Нинова в отговор на въпрос дали би подкрепила с подписа си внасянето на промените в Конституцията. Нямам против да се разследва приватизацията, добави тя.

В събота бяхме насрочили организационен пленум, днес включихме и темата „промени в Конституцията“. Ще ви кажем, когато Националният съвет на БСП се произнесе, посочи Нинова.

„Искаме цялата истина за прехода на масата“, коментира лидерът на БСП.

„Приватизация – да, но добавяме към темата и масовата приватизация – какво стана с боновите книжки, кои фондове купиха предприятия, получават ли хората дивиденти от тези книжки, кой се облагодетелства от тях“, посочи Нинова. Второ – към темата включваме и концесиите на прехода, защото освен приватизация, националните богатства бяха раздадени и чрез концесии, коментира тя. Трето, към темата прибавяме третата характеристика на прехода – групировките, каза Нинова. Няма да скъсаме с прехода, народе, докато начело на политическото ръководство на държавата ни днес стоят членове на групировките на прехода, добави тя. „Мутрите на прехода вън от политическото ръководство на държавата“, заяви Нинова.

От днес по тези предложения започва да работи Правният съвет на БСП. От БСП ще искат консултация и от Законодателния съвет на Народното събрание.

Социалистите искат изслушване на министъра на икономиката Емил Караниколов – дългогодишен шеф на Агенцията за приватизация, който да докладва колко сделки са направени и кой не си е изпълнил приватизационния договор. Ще настояват също главният прокурор да бъде изслушан в правната комисия колко проверки са правени в годините за приватизация, колко производства са образувани и колко започнати производства не могат да бъдат завършени поради изтичане на давност.

Относно личното й участие в приватизацията, Корнелия Нинова коментира, че приватизацията на „Техноимпекс“ е проверявана няколко пъти и няма нищо против да се направи още една проверка. Но „Булгартабак“ не е проверявано нито веднъж, както и 33 процента от ЕРП-тата, които продаде Борисов, каза тя. Нинова добави, че не е проверявано и това, което е продал Борисов като кмет на София. Аз съм насреща за четвърта проверка, да се готвят тези, които ще им е за пръв път, заяви тя.

От БСП поискаха незабавната оставка на вътрешния министър Валентин Радев и на вицепремиера Валери Симеонов относно охраната на границата. Във филма на Елена Йончева „Граница“ става въпрос за корупция, аргументира се Нинова. Тя отбеляза, че има и свидетел, който говори за организиран трафик на мигранти, покровителстван от високите етажи на властта.

В отговор на въпрос лидерът на БСП каза, че няма да ревизират темата на вота на недоверие към кабинета. Корупцията е един от най-видимите пороци на управлението на Борисов, добави тя.