“Големите български гласове” озвучават ням филм от 1924 г. довечера в „Люмиер“

“Истинска симбиоза между импресионистичното кино и музиката на Източните Балкани.” Ето това ще види за първи път и българската публика със спектакъла “Лодката на влюбените” тази вечер.

Черно-бял ням филм на именития Жан Епщайн ще се прожектира на голям екран, а кадрите в него ще бъдат допълвани на живо от изпълненията на трима френски музиканти и на цял български хор.

Спектакълът “Лодката на влюбените” е от 1924 г. и може да го гледате днес, 14 ноември, от 19 ч в кино “Люмиер”. Той е част от фестивала на френското кино в рамките на тазгодишното издание на “Киномания”.

Филмът показва историята на изоставеното момче Виктор, което е прието от семейството на лодкаря Луво. Години по-късно се влюбва в тяхната дъщеря, но трябва да замине, за да се срещне с истинския си баща. Но така и не може да забрави

Повече от 80 г. по-късно, през 2007 г., специално за кинофестивала в Аоста е направен и мащабният спектакъл с името на филма, който сега гостува и в страната ни. Киноконцертът е замислен като миниопера – поредица от музикални картини, развиващи се хармонично или полифонично на изображенията от филма, които ги коментират или допълват.

Заради него у нас пристига триото на френския джаз пианист и композитор Франсоа Рюлан. Магията на филма ще се допълва и с прекрасните изпълнения на “Големите български гласове” с диригент Илия Михайлов.

Всъщност Рюлан и и Михайлов са работили заедно, за да се получи перфектната хармония – с внимание към мелодията и драматичните ефекти, които могат да доведат до внезапна тишина или напрегнати моменти. Така музиката на живо се превръща в естествена част от всичко, което преживяват героите във филма.

Спектакълът може да бъде видян и във Варна на 17 ноември от 19.00 ч. във Фестивален конгресен център-Варна.