ГЕРБ: Няма никакво основание Радев и Симеонов да подават оставки (видео)

Даниел Кирилов и Десислава Атанасова

Заставаме категорично зад действията на министъра на вътрешните работи Валентин Радев и вицепремиера Валери Симеонов и не смятаме, че има каквото и да е основание те да подават оставка.

Това заяви на пресконференция в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ в отговор на изявление на лидера на БСП Корнелия Нинова, която поиска оставката на Радев и Симеонов.

Кирилов посочи, че без основание са всички спекулации, че има бежанска вълна и че по границата се случват процеси, които застрашават интегритета на България и сигурността на ЕС. Понастоящем България има възможност да приеме 5900 бежанци. Към момента капацитетът е натоварен на 20 процента, обясни Кирилов, цитиран от БТА.

Той уточни и че към момента на снимките на филма на Елена Йончева за оградата, тя още не е била предадена като завършен обект на Гранична полиция.

Десислава Атанасова заяви, че „след истеричната пресконференция на БСП“ е време да се нормализира тонът. Тя заяви, че са разговаряли с премиера Бойко Борисов, който е в Рим.

„Упълномощена съм да предам решението на лидера на ГЕРБ. То е – ГЕРБ ще участва във всяка инициатива, по всякакъв повод и по всички теми, които БСП предлага да станат цел и промяна в Конституцията“.

„Готови сме още утре да излъчим екип и да напишем всички предложения на всички парламентарни групи за изменения или допълнения на Конституцията. Искаме прозрачност във всички процеси, искаме истината за всички сделки на прехода, без значение през кое управление са били факт те. Искаме справедливост за престъпленията“, заяви Атанасова. ГЕРБ очаква политическа воля от страна на БСП и действия, а не да се чака произнасянето на партиен орган. Ако г-жа Нинова има тази воля и не се крие зад юридически прийоми, започваме още утре, заяви Атанасова и допълни, че в ГЕРБ страхливци няма.

Атанасова опроверга спекулации, които обвързвали предложението на ГЕРБ за допълнение на Конституцията с предложение на ДПС. Тя уточни, че още на 26 октомври 2016 г. на заседание в МС Борисов говори за приватизационните сделки, следприватизационния контрол и всички мерки, които ще вземе правителството. В края на мандата на кабинета Борисов 2 премиерът предава в Главна прокуратура цяла папка със сделки по времето на прехода, които целят приватизация, каза Атанасова.

Сега следва да се провери целия преход, всички сделки за приватизация и следприватизационния контрол, посочи Атанасова. „По отношение на всички, които са забогатели за една нощ, с червени куфарчета, от най-различни сделки, приватизационни, масова приватизация. Очакваме всичко това да се изясни“, допълни тя. „Не сме изключили масовата приватизация от обекта на нашето изследване. Винаги сме заставали и зад разследване на концесиите и то специално по подземните богатства, там много можем да кажем“, коментира още Кирилов.

На въпрос как Бойко Борисов е приел искането на Корнелия Нинова за „изваждане на мутрите от властта“ Атанасова заяви, че този въпрос не реферира към Борисов.

Очакваме Корнелия Нинова да съобщи имената, въпросът е към нея, допълни Атанасова.