Столичани могат да пият бира с братя Прошек

Снимка: БНТ

Столичани вече могат да си пият бирата с братя Прошек – авторът на тяхната скулптура проф. Георги Чапкънов е поставил и три свободни стола до масата, където в произведението му са се разположили с халби в ръка видните чехи, свързали съдбата си с България, съобщиха БНТ и БТА. 

Скулптурата и паметна плоча на братята Георги и Богдан Прошек бяха открити днес на мястото, където преди 133 години е била построена „Пивоварница. Братя Прошекови“ (сега площад „Братя Прошек“, срещу входа на БНТ).

Събитието е съпътствано от документалната фотоизложба „Българските чехи“, проект на БТА и Държавната агенция „Архиви“, реализиран с подкрепата на Пощенска банка. Експозицията е на втория етаж на комплекса „Сан Стефано плаза“.

Скулптурата е изработена от проф. Георги Чапкънов, Коста и Станислава Чапкънови и архитект Станислав Константинов по случай 170 години от рождението на големия брат – Георги Прошек.

Паметникът е реализиран с помощта на „Сан Стефано пропърти дивелопмънт“ ЕАД и инициативния граждански комитет „Чехи – строители на нова България“. Той е израз на почитта и уважението към делото на братята Георги (Иржи) и Богдан (Теодор) Прошек – забележителни личности, строители, общественици и културни дейци, избрали България за своя втора родина и изградили едни от най-забележителните архитектурни паметници в столицата, между които Орлов и Лъвов мост, Бирената фабрика, бирарията „Дълбок зимник“.

„С тази скулптура създаваме в съвременната градска среда едно място на памет, вдъхновено от историята и дълга към тези забележителни личности и към София“, каза на церемонията Николай Караянев, изпълнителен директор на „Сан Стефано пропърти девелопмънт“ ЕАД.

По думите му, братя Прошек остават завинаги свързани с България. Талантливи и находчиви, с участието и на свои близки, те проектират и реализират много обекти, които придават новия облик на София.
За „Сан Стефано плаза“ е чест, че скулптурата е създадена от маестро Георги Чапкънов, изключителен скултптор, морален човек, философ и естет. Благодаря и на целия му екип, каза Караянев.

В словото си – на български език, посланикът на Чехия Душан Щраух благодари на инициаторите и на семейство Прошек.

„Радвам се, че след толкова години имената не само на братя Прошек, но и на още много знаменити чехи не са избледнели в паметта на българския народ. След Освобождението много представители на братския, славянски чешки народ, имал късмета да живее по-свободно, макар и в границите на Хабсбургската монархия, помагат всеотдайно за изграждането на нова България – във всички области на обществения живот. Много от тях избират страната ви за своя втора родина“, посочи дипломатът.

Той благодари и за изложбата „Българските чехи“. По думите му, паметникът на братя Прошек, почитани повече тук, отколкото в Чехия, ще напомня за тяхното дело и за приноса на всички останали чехи към България.

„Сред строителите на съвременна България има много чужденци, но най-знаковите сред тях са братя Прошек – участници и в революционното движение, и в Руско-турската освободителна война, изградили основите на съвременна София, поставили началото на системата на градската памет с инициативата си за паметника на Васил Левски и други мемориали“, каза на тържеството заместник-кметът на София Тодор Чобанов.

Георги Чапкънов благодари за голямото внимание, което по думите му, не е за създателите на паметника, а „за тези необикновени, велики хора братя Прошек – изключително благородни, мъдри, инициативни, талантливи и много, много добри, направили толкова много за нашата клета държава“.

„Ужасно е, че години наред тяхното дело е било крито. Този знак е най-малкото, което заслужават“, добави Чапкънов и благодари за благородството и щедростта на „Сан Стефано пропърти дивелопмънт“.

Михаил Груев, директор на Държавната агенция „Архиви“, отбеляза, че като общество имаме дълг към онези, които заедно с българските възрожденци участват в изграждането на нова България, а сред тях централна роля имат братя Прошек.

„Делото на тези стотици хора беше мотивът за изложбата „Българските чехи“, която направихме заедно с БТА и фотографа Иво Хаджимишев – като израз и на благодарността ни към тях, какъвто е също паметникът на братя Прошек. Сигурен съм, че той съвсем скоро ще се превърне в едно от знаковите места в София“, посочи Груев

Сред гостите на церемонията бяха и посланикът на Германия Херберт Салбер, заместник-посланикът на Словакия Виктор Петрашовски, учени, хора на изкуството и културата.