КУЛТУРНА ДИСКУСИЯ: Валери Симеонов и Елена Йончева разговарят за границата през Фейсбук

Кадри: Канал 3 и архив

Народният представител от „БСП за България“ Елена Йончева отговори на петте въпроса на вицепремиера Валери Симеонов за документалния ѝ филм „Граница“. Симеонов от своя страна й благодари за отговора също й отговори с коментари по всеки въпрос. Публикуваме целия разговор:

 

1. Въпрос: “Убедена ли сте в твърдението си, че оградата може да бъде разрязана от дете с клещи в ръка? Още повече, че на кадрите ясно се виждат дебелите пана от стоманизирани елементи, разрязани със специализирана техника.”

Отговор: Оградата може да бъде срязана с комбинирани клещи. Възрастен човек може да се справи и с обикновени, арматурни клещи. Дебелината на мрежата е 2-3 милиметра. (може да се види на 4.45 минута от началото на филма) Гранична полиция е наясно с липсата на ефективност на едноредовото съоръжението, наречено тип “Б”. В писмо на ГП до областния управител на Хасково от 11.02.2016 г. се казва следното: “От събраната до този момент информация и извършените проверки на място от ГДГП относно възпрепятстващите свойства на инженерното възпрепятстващо съоръжение тип Б, ГДГП прави извода, че ефективността на същото е занижена по отношение на времето на забавяне при опитите за нерегламентираното му преодоляване чрез използването на технически средства – клещи и други”.

Коментар на Симеонов: Признавате, че дете с клещи не може да разреже оградата – това е по-скоро Ваша неуместна алегория. 

2 . Въпрос: “Известно ли Ви е, че причината за промяната на проекта от двуредова към едноредова ограда, бе застрашителното нарастване на бежанския поток в средата на 2015 г.?”

Отговор: В журналистическото разследване “Граница” е посочено, че официалния аргумент за промяна на проекта от двуредова ограда към едноредова е поради засиления мигрантски поток. (на 6.48 минута.)

Коментар на Симеонов: Благодаря, че признавате, че отговорът е „Да“ – всяка ограда може да бъде преодоляна със стълба. 

Благодаря и за признанието, че изнесената информация за гръцката ограда за цена от 250 евро (500 лева) е без обслужващ път. При това в равнинен терен!
За сравнение, цената на метър българска ограда е от 750 до 800 лева, включително обслужващия път, включително подвеждащи пътища в силно насечен планински терен, където първо е необходимо да се изсича, сортира и изнася девствена гора.
Не получих отговор откъде разполагате с достоверна информация за цената на гръцката ограда.

3. Въпрос: Известно ли Ви е, че няма ограда, която да не може да бъде преодоляна със стълба? Дори 10-метровата ограда по границата между САЩ и Мексико може да бъде преодоляна с 15-метрова стълба? 

Отговор: Няма преградно съоръжение, което да не може да бъде преодоляно. Целта на оградата е да възпира, да забавя. Ограда на българо-турската ни граница се преодолява бързо и лесно, информационната система за наблюдение на най-критичните участъци не функционира в продължение на повече от две години и половина. Направих сравнение с гръцката ограда, изградена по сухопътната граница с Турция, която според специалистите е изключително ефективна. Цената е 250 евро на линеен метър, без обслужващия път. Сравнението с българското преградно съоръжение, като качество и цена, е смущаващо. (на 8 минута).

Коментар на Симеонов: Макар че го признавате, не е коректно внушението, че преминаването от двуредова към едноредова ограда, продиктувано от желанието да бъде преградена границата, макар с един ред, поради засиления бежански поток през 2015 г., е извършено с корупционно намерение и без съгласуване с възложителя! 

4.Въпрос: ”Известно ли Ви е, че дължината на оградата не е 200 км., а 235.661 км., а стойността на съоръжението е около 180 млн. лв.?”

Отговор: Ето какво казва пред БНТ, на 11.06.2017 г., Цветан Цветанов, председател на парламентарната група на ГЕРБ и председател на комисия по вътрешна сигурност: “Оградата е готова. Около 200 милиона лева струва оградата с Турция.” Оградата е дълга 234 километра, 201 са изградени по времето на ГЕРБ. Цената, заедно с прилежащия обслужващ път, е около 1000 лева на линеен метър.

Коментар на Симеонов: Признавате, че реалната дължина на защитното съоръжение е 235.661 км., а не както твърдите във филма – 200 км. Преди да изнесете тази информация, добре е да съберете надеждни факти, а не да цитирате народни представители, които не са детайлно запознати нито с дължината, нито с разходите по изграждането. Бъдете точна, тъй като от тази дължина се определя и цената на линеен метър.

Дори в отговора си изнасяте невярна информация, че цената е около 1000 лв. на л. м. Истината е, че тя варира между 750 и 800 лв. на л.м.

5.Въпрос: “Известно ли Ви е, че шофьорът на джипа, който Ви возеше, е Христо Капсъзов, бивш граничен полицай, уволнен по обвинение за трафик през границата? Записът с изключително ценният таен свидетел не е ли запис със същия този полицай, който много добре познава пътеките и цените на трафика?” 

Отговор: Сред шофьорите и гражданите, които са ми помагали в това разследване, няма уволнен служител от Гранична полиция. Относно свидетелят, който се съгласи да даде информация във филма: той е настоящ служител в Гранична полиция, човек с много опит. В случай, че има институция, която да гарантира неговата сигурност, той е готов да свидетелства, да предостави конкретна информация. Както за наличните бежански канали, така и за покровителството на тези канали от високите етажи на властта.

Коментар на Симеонов: От отговора Ви не става ясно, познавате ли човека, управлявал джипа, в който сте се возила – нито дума дали това е Христо Капсъзов, бивш граничен полицай, уволнен по събрана оперативна информация за трафик през граница след проверка на полиграф. За мен, отговорът Ви е потвърждение на горното. Ще Ви бъда благодарен и ще Ви съдействам за разобличаване на покровители на бежански канали от високите етажи на властта. При гарантиране анонимността на източника, лично аз ще подпиша сигнала за проверка на корупционни схеми!

Финал от Йончева:

И накрая бих искала да напомня. На 9.06.2017 г. внесохме сигнал в прокуратурата и ДАНС за нередности при изграждането на съоръжението, приложили сме документи. Надяваме се, че съответните органи ще направят разследване за това, как са похарчени за българската национална сигурност 200 милиона лева. Кой и как е търгувал с нашата национална сигурност?

Финал от Симеонов:

В заключение, във филма можеше да кажете две думи за резултатите от проверката на АДФИ по сигнал за съоръжението, които не констатираха нередности по качеството и стойността!

И спрете да внушавате, че някой търгува с нашата национална сигурност. Ако имате факти, го докажете.

Другото се нарича манипулация!