Томислав Дончев: Работата на опозицията е да критикува

Томислав Дончев

Работата на опозицията е да критикува и подозрително би било винаги да е съгласна. Но едва ли точно този нерационален тон, базиран кога на истински, понякога на неистински аргументи, ще доведе до алтернативната визия на България. Каквато претенция трябва да има всяка опозиция.

Това каза в интервю за „Денят започва“ вицепремиерът Томислав Дончев.

По време на председателството се очаква да бъдем лидер, каза още Дончев.

Дончев обясни, че вътре в управляващата коалиция има диалог. Според него, няма как да няма нюанси, защото става дума за различни партии, които са се явявали поотделно на избори. Въпросът е на структурно ниво да не правят трудно и невъзможно управлението. Въпреки различията, не се пречи на кабинета да си върши работата, уверен е вицепремиерът.

„Ако очаквате всички представители на различните участници в коалицията да говорят в един и същи тон – това е невъзможно, дори е подозрително. В една коалиционна форма на управление подобни нюанси са нормални. Въпросът е на структурно ниво, те да не правят управлението невъзможно. Колкото и да сме различни, какъвто и интензивен дебат – публичен, полупубличен да е имало, това не е попречило на кабинета да си върши работата“, каза Томислав Дончев.

Кохезионната политика е политиката по сближаване, обясни Дончев. Причината България да получава европейско финансиране е свързана с ангажимента, особено на по-старите и богати членки, да инвестират в сближаване, в свързаност. Логиката идва от общия пазар. Следващите преговори ще влязат в зряла фаза през периода на българското председателство и вицепремиерът не очаква те да са леки. Сега ще отекват последиците от бежанската криза и от Брекзит. За Дончев най-големият проблем са политическите последици от излизането на Великобритания – как да се чете този сигнал вътре и вън от Европа.

Ние очакваме ЕК да излезе с предложение за бюджет, да излезе с предложение за кохезионен пакет около май месец. В този смисъл ролята на нашето председателство се дели на две. Първо преди май месец ние трябва да организираме по най-добрият начин дискусията с държавите членки, с парламента, с всички други ключови участници и да сме в състояние да представим на комисията вижданията и очакванията на всички. След май месец задачата ни е да тестваме, да сондираме първите реакции след предложението на комисията, каза Томислав Дончев.

По време на председателството се очаква да бъдем лидер, смята той. Според него успех за нас ще е ако успеем да сближим раздалечените позиции. Той е уверен, че имаме достатъчно опитни експерти и политици.

Цялото интервю гледайте ТУК.