Борисов: Цацаров е поискал проверка за язовир „Бели Искър“ (допълнена)

Премиерът Бойко Борисов Кадър: Правителствена информационна служба

Премиерът Бойко Борисов съобщи в началото на заседанието на правителството, че е получил писмо от главния прокурор във връзка с направените проверки по язовирите през последните години, предадоха БТА и Фокус.

Той съобщи, че писмото е резюлирано до министрите на околната среда, на икономиката, на регионалното развитие и до кмета на София с искане да се изпълнят препоръките по възможно най-бързия начин и уточни, че „по принцип препоръката е за язовир „Бели Искър“.

Язовир „Бели Искър“ е в неизправно състояние и следва да се предприемат незабавни укрепителни действия, съобщи в края на февруари тази година зам.-главният прокурор Ася Петрова, припомня Дир.бг. Когато техническото състояние се определя като неизправно, следва да се предприемат незабавни укрепителни действия и ограничения в натоварването.

Петрова съобщи още, че общо 205 язовира в страната представляват опасност, а 81 са в предаварийно състояние.

Язовир „Бели Искър“ има констатирани проблеми и затова са подготвени проекти за реконструкция на язовирната стена, уточни по-късно в Министерски съвет кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Язовирът има акт за държавна собственост. В същото време концесионерът“Софийска вода“ стопанисва язовира, съгласно концесионния договор. Затова работим заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството, за да може да се намери най-добрата форма“, посочи Фандъкова.

Тя обясни, че язовирът се нуждае от конструкция на стената. Има изготвени няколко проекта. По думите на Фандъкова ще бъде възложено на областния управител на София да избере съответния проект.

„Яз. „Бели Искър“ има проблеми, които са констатирани и точно затова са подготвени и тези проекти, за да бъде реконструирана язовирната стена. Има частична реконструкция преди години – първи етап и е необходимо да бъде довършена“, каза още Йорданка Фандъкова.

1 Коментар

  1. Не е проверка, а на основата на проверка се иска ускоряване на реконструкцията на язовира! Не били компютри, а компоти!?

Коментарите са ограничени.