Здравко Попов: Напълно възможно е да има нови избори в Германия

Снимка от ТВ Европа

Според президента на Института за публична политика възможно е процентът на „Алтернатива за Германия“ да нарасне

Напълно възможно е да се стигне до нови избори в Германия. Тази прогноза направи в сутрешния блок на ТВ Европа Здравко Попов от Института за публична политика.

Коментарът му идва, след като преговорите между партията на Ангела Меркел, либералите и Зелените приключиха без успех.

„Опитът да се направи коалиция майка, всъщност аз от самото начало имах някакво допускане, че това ще е невъзможната коалиция, защото сравнително добре знаем релефите и на зелените и на партиите на свободните демократи и всъщност аз виждам в решението на либералите, на свободните демократи и всъщност един своеобразен тип отговор на въпроса защо не е възможна тази коалиция. Така беше изказано и от председателя й Линдлер по един ясен начин: – „По-добре да не управляваме, отколкото да управляваме лошо“ смята президентът на Института за публична политика.

Според Здравко Попов партията Алтернатива за Германия получава все повече одобрение сред хората, и ако се стигне до нови избори, е напълно възможно тя да получи повече гласове.

„Алтернатива за Германия наистина спечели доста висок процент – 13%. Освен това този процент е с тенденция да нараства. От друга страна, всяка партия се опитва да запази своята идентичност. Социалдемократите е обяснимо, защото те бяха 8 години в коалиция с християндемократите и дори тази загуба, която те имаха на изборите беше по-скоро от липсата на ясно лице, ясен профил какво означава социалдемократи щом можем да бъдем в коалиция с християндемокрацията“, посочи още Здравко Попов.

Коалицията между социалдемократите и християндемократите през последните години спомогна много за равитието на Германия, но този модел вече е изчерпан, допълва Здравко Попов. Според него, ако се стигне до предсрочни избори в Германия, не е ясно какви ще са резултатите от тях.