Регионалното министерство: Осигурена е безопасната експлоатация на язовир „Бели Искър“

Язовир "Бели Искър" Кадър: БНТ

Безопасната експлоатация на язовир „Бели Искър“ е осигурена чрез поддържане на по-ниско водно ниво. Предстои на язовирната стена да бъде извършена реконструкция за постигане на по-висока сеизмична устойчивост. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

По рано днес прокуратурата съобщи, че ремонти на яз. „Бели Искър“ все още не са започнали, макар да има констатирани отдавна проблеми и че е започнала процедура, която може да завърши с глоба за министъра на регионалното развитие и благоустройството за това, че не са предприети действия по укрепването на язовира.

Регионалното министерство посочва, че язовирът е публична държавна собственост и следва да бъде в управление на областния управител на Софийска област. Ведомството уточнява, че към настоящия момент е налице действащ концесионен договор между Столична община и „Софийска вода“ АД, по силата на който стопанисването, поддържането и експлоатацията на язовир „Бели Искър“ се осигуряват от концесионера.

За извършване на реконструкцията на язовирната стена предстои в най-кратък срок да бъде подписано споразумение между всички заинтересовани страни. Технически експертен съвет ще определи най-доброто техническо решение, по което да бъдат извършени строително-монтажните работи, се казва още в съобщението от МРРБ.