Аварирали 40 далекопровода, такова изключване в енергетиката не е имало

Електропровод авария

„36 години работя в енергетиката и такова нещо не се е случвало. Дори голямата авария през 1978 година не може да се сравнява с тази. Аварирали са 40 електропровода”, каза пред Нова ТВ Еленко Божков, бивш член на КЕВР (бивш ДКЕВР).

Той и председателят на енергийната комисия в парламента, Мартин Димитров от Реформаторския блок бяха единодушни в мнението си, че в случая става въпрос не само за природно бедствие, но и за човешка грешка.

Има и природно бедствие, но има и човешки грешки. ЕРП-тата трябва да понасят сериозни глоби за несвършена работа, категоричен бе Димитров. Това, което е природно бедствие всички можем да го понесем солидарно. Но когато е човешка грешка, разходът не само трябва да бъде техен, а трябва да има и солени глоби, допълни той.

„Не трябваше да се мислят за грандомански проекти като АЕЦ „Белене”, а да мислим как да подсилим електропреносната мрежа, за да няма такива аварии”, заяви депутатът. Според него нищо не може да се направи, за да няма такива бедствия, въпросът е да се прави така, че те да са по-леки.

Тези, които оперират, ще възстановят щетите със собствени средства. Тези пари са им калкулирани в разходите за поддръжка, напомни Еленко Божков. Експертътобърна внимание, че голяма част от авариите се дължат на паднали дървета, тъй като това се случва в планинските райони и посочи, че най-много аварии има тъкмо в Родопите.
Част от нещата са предвидими, ако се проследи къде са критичните райони, смята Димитров и добави, че трябва да има преоценка на водената до момента политика.

Депутатът от Реформаторския блок предложи новия състав на КЕВР да провери дали ЕРП-тата са си свършили работата – дали са премахнали опасните дървета и са почистени просеките.

Мартин Димитров настоя за пълна ревизия – предприятие по предприятие – в енергетиката до дни.