Олимпи Кътев пред Вевести.бг: Убеден съм в правото на Симеон да си върне имотите

Бившият областен управител на София област Олимпи Кътев

Говорим за милиони, ако ни осъдят в Страсбург, казва бившият областен управител на София-област

-Г-н Кътев, в последните дни стана ясно, че се спират делата, които държавата и Симеон II водят за царските имоти в търсене на извънсъдебно споразумение. От друга страна Симеон води дело в Страсбург срещу държавата заради отнетите му имоти. Вие сте един от хората, които през годините са най-добре запознати със сагата за царските имоти, какво повече можете да ни кажете по въпроса?

-Наистина, делото е в Страсбург, за решаване. Добре е, че действащото правителство е стигнало до извода, че може да се намери база за споразумение между интересите на правителството и царската фамилия. Надявам се процедурата, която е започнала в момента да приключи най-благоприятно и за двете страни.

-Каква е процедурата, какво се случва в момента? И двете страни казват, че трябва да се спрат делата, за да се намери решение?

-В момента инициативата е в Министерския съвет, в министъра на регионалното развитие /МРРБ ,Николай Нанков, б.а./. Те са предприели инициативата да се прекратят делата, като се даде възможност двете страни да постигнат споразумение.

-Това е извънсъдебно споразумение?

-Да и в рамките на 6 месеца страните имат възможност да се споразумеят за крайно решение по делото. В момента има работна група от МС, МРРБ и адвокатите на царската фамилия.

-Това спира ли делото в Страсбург? Едно от опасенията е  че ако Симеон спечели, държавата ще трябва да бръкне в хазната за нещо, което не струва толкова…

-Е, беше крайно време да се разбере това от хора, които смятаха, че е толкова лесно да се национализира собственост.  Така или иначе не винаги съдебните закони се практикуват и прилагат най-уместно.

-Можем ли да приемем, че в Мораториума за ползване на царските имоти имаше политически елемент, т.е. елемент на необективност?

-Винаги така е било, когато назреят някакви решаващи събития с участието на Царя, винаги излизат проблемите с царските имоти.

-Вие освен, че сте известен царист, бяхте човекът, който като областен управител на София-област върна имотите на Симеон. Убеден ли сте като се абстрахираме от личните ви пристрастия в  законовото право на Царя да притежава тези имоти?

-Естествено, че съм убеден, защото тези действия ми ги позволява законът дори ме задължава през периода 2001-2003 година. Действах с убеждението, че така трябва да бъде. Лошото е, че чак сега някои хора разбират, че дейности като национализиране и реституиране не могат да се прилагат по този начин.

Никой не ми е дал отговор досега, ако държавата, в лицето на Народната власт през 1947 година е национализирало нещо, което е държавно – има ли такъв прецедент в света? Така че пак се връщаме на изконното право на частна собственост.

-Смятате, че Симеон ще спечели в Страсбург?

-Приключиха делата с италианския монарх, с румънския крал, рано или късно и при нас ще има решение.

-Има противоречива информация за кои имоти става дума. Вероятно тези на държавна и общинска земя не попадат в сделката…?

– Вижте, тук е въпрос на принципи и на конкретика – дали ще бъде върнат Кричим или част от някой имот – Врана     част от горите и т.н. Въпросът е, че щом има частна собственост тя трябва да бъде възстановена. Рано или късно това ще се случи.

– За имота във Врана…Как така стана, че Столична община прие дарението от 900 дка. на Царя, ако е била негова собственост?

-Точно така, Столична община постъпи разумно и въпреки дългото размотаване, паркът Врана функционира, и софиянци имат възможност да му се радват.

– Като областен управител, предполагам, че имате представа за цената на „Двореца Ситняково“ и хижата „Саръгьол“ – каква би била цената им и за какво биха могли да се използват, ако станат държавни?

– Ха…това е част от темата. Царска Бистрица е била използвана по тоталитарно време от художествено-творческата интелигенция, Ситняково – по същия начин. Като областен управител помня, че трябваше да правим описи – то беше една разруха. Всичко беше в окаяно състояние. Защо тогава държавата, ако е могла, не е стопанисвала тези имоти?

– Без да спекулираме, но понеже има примери около нас, на каква сума очаквате да е делото в Страсбург, на колко може да се осъди държавата?

-Симеон има заведен иск от български адвокати, които представляват царската фамилия в Страсбург и самия казус, ако бъде решен ще бъде по съдебното дело.

– Но ако го спечели, говорим за милиони…

– Говорим за милиони, да. За мен е радостно, че все пак професионализмът, а не популизма ще си каже думата.

– Правите ли връзка между „Операция Имоти“ и посещението на премиера Борисов в Рияд, където е придружаван именно от Симеон?

– Естествено, че правя връзка, така или иначе една наша идея, която над 100 интелектуалци подписахме до премиера Борисов преди повече от година да се използват възможностите на Негово величество в световната политика се видяха сега. Подобно посещение на такъв ранг – саудитският крал да приема българския цар, който му е равен по титла и премиера Борисов, е в интерес на българската държава, освен политически, така и икономически и финансово.

С Олимпи Кътев разговаря Евгени Петров

1 Коментар

  1. Сега медиината пропаганда на Борисов и Пеевски ще ни повтаря тази опорна точка ден и нощ.

Коментарите са ограничени.