Показаха подаръците за Председателството

Най-вероятно броят на гостите, които ще посетят България за председателството на Съвета на ЕС, ще достигне 25 хиляди души.

Това каза министър Лиляна Павлова на пресконференция. Тя уточни, че първоначалните очаквания са били за 20 хиляди души, впоследствие изчисленията са показали 22 хиляди, но календарът на събитията в България нараства всеки ден и съответно и броят на гостите се увеличава.

Лиляна Павлова представи протоколните подаръци, които Министерството на българското председателство е подготвило за делегатите, които участват в срещите от календара на председателството.

Предвидени са около 50 хиляди подаръка, включително и тези, които ще бъдат изпратени до постоянното ни представителство в Брюксел за участниците в заседанията там.

Пакетът включва шалове за дамите и вратовръзки за господата, което е традиционно за всяко председателство. В дизайна на шаловете и вратовръзките са вплетени мотивите на българската шевица, каквото е и логото на председателството.

Има два пакета подаръци – единият е за министър-председатели, министри, заместник-министри и ръководители на делегациите, а другият – за всички останали делегати, които ще посещават заседанията не само в България, но и в европейските институции.

Ще има и монети. Единият вид е специална емисия на двулевки, която е с логото на българското председателство, а за ВИП гостите ще има специална емисия на сребърна монета със златно покритие, също с логото на председателството.

Делегатите ще получат и вече валидираната пощенска марка, която е издадена в лимитирана серия, за да има колекционерска стойност, предаде БТА. Тефтери, химикалки, мобилно зарядно за телефони също са включени в пакетите.

Спонсорите предоставят и допълнителни подаръци. Сред тях са пакетчета с лавандула, тъй като страната ни е най-големият износител на билката за Европа, както и розово масло.

Всички подаръци ще бъдат в опаковки, брандирани с логото на председателството.

В пакетите с подаръците, които са брандирани с логото на Българското председателство и визуалната му идентичност, за дамите има предвиден шал, а за господата – вратовръзка.
Луксозните шалове са копринени, а вторият вариант за дамите е фишу от вискоза. Всички са в три цвята, за да има разнообразие – в синьо, цветът на председателството, в по-бледо синьо и в пепел от рози. Визията на шаловете е направена от дизайнера на „Шевица“ Гергана Станкова, която за изготвянето й „стъпва“ върху логото на Българското председателство, вплитащо кирилицата и шевицата. Логото е изобразено и върху вратовръзките.
ВИП гостите ще получат възпоменателна монета с логото на председателството, а за всички делегати е предвидена разменна монета от 2 лева, отново с логото на председателство.
С помощта на дарения от спонсори бяха осигурени допълнителни пакети с подаръци като например торбичка с ароматна лавандула, тъй като България вече е най-големият производител и износител на лавандула сред държавите-членки на ЕС. Ще им подарим и розово масло.