Депутатите решиха: Бюджетът на общините ще е 2,780 млрд. лв.

Залата на Народното събрание. Снимка: Вевести.бг

2,780 млрд. лева е бюджетът на общините за 2018 г. , решиха днес депутатите.

Парламентът прие размерите на основните бюджетни взаимоотношения между централния бюджет и бюджетите на общините за 2018 година.

„За“ гласуваха 115 народни представители, 73 бяха „против“, а 1 се въздържа.

Общата субсидия за делегираните от държавата дейности в бюджета за следващата година е 2,780 млрд. лева. Предвидени са трансфери за местни дейности в размер на 284,022 млн. лева.

35, 228 млн. лева са средствата за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища в държавния бюджет за 2018 година. Предвидена е целева субсидия за капиталови разходи на общините в размер на 164, 110 млн. лева.

Депутатите отхвърлиха 18 предложения на БСП за промени в бюджета на общините за 2018 година.

Бюджетите на общините за 2018 г. са в стил „нищо ново под слънцето“ – кметовете трябва да са финансови фокусници, за да се справят със задачите, каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Манол Генов по време на дебатите по трансферите към общините от държавния бюджет за 2018 г., цитиран от „Фокус“.

„Изпълнителната власт се отнасят към общините като към доведено и нежелано дете. То трябва да е доволно, благодарно, колкото и каквото му дадат, да не дръзва на големи претенции“, коментира Генов.

Той припомни, че има новогодишни обещания за стратегии как скоро, но неизвестно кога, ще може по-голяма част от данъците да остават вътре в общините, където хората работят, живеят, плащат данъци и налози.

„Така и до момента няма никаква промяна. Не стига системното недофинансиране на общините, но и дейностите, които държавата им вменява, нарастват лавинообразно“, коментира Манол Генов.

Той отбеляза, че над 60 % от бюджетите на общините представляват трансфери от централния бюджет.

„За някои актуалната справка сочи 65%. Преди дни Нациналното сдружение на общините в Република България алармира за близо 10 млн. лв., неплатени от различни ведомства, институции, агенции и министерства за ползване на общинска собственост“, коментира той и изброи, че длъжници са: МВР, Министерство на отбраната, Министерство на здравеопазването и областните администрации.

Народният представител от ПГ на „БСП за България“ обърна внимание, че министърът на финансите се е подписал под искане на общините за включване на още 105 млн. лв. в държавния бюджет и допълни, че местните власти са поискали и 50 млн. лв. като бюджетна добавка за общинските пътища.

„Всички тези обещания ми приличат на детски оптимизъм. Някой, някога на някой щял да му купи колело. Колеги повярвайте ми, българските кметове, били ваши, били чужди, не са наивници и те виждат какво се случва и какво е отношението на държавата към тях“, завърши Манол Генов.