Разгорещен спор в парламента за концесията на летище „София“

Залата на Народното събрание. Снимка: Вевести.бг

Еднократно сумата от концесионно плащане за летище София да не отива в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, реши Народното събрание.

Темата за концесия на летище „София“ предизвика разгорещен спор – основно между БСП и ГЕРБ. Левицата настоя предложението да бъде оттеглено, защото предприятието е печелившо, част от националната сигурност, предаде БТА.

Ако искат да ревизират приватизацията, да гласуват за отмяна на концесията, призова БСП депутатите от партията на Бойко Борисов. Драгомир Стойнев изрази опасения, че концесионерът може и да не внесе лев в държавния бюджет и препоръча да се намери професионален мениджмънт за летището.

„Както вие смятате за нас, че сме ужким патриоти, така ние за вас смятаме, че сте ужким социалисти“, отговори Юлиан Ангелов от Обединени патриоти. Той посочи, че при БСП са били приватизирани летищата в Бургас и Варна.

„Воля“ също е срещу отдаването на концесия на софийския аеропорт.

Отново виждаме опити за провокация, за да се повиши градусът на напрежението и няма отношение към темата за концесиите и за приватизацията, опита се да успокои тона в залата председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

В крайна сметка управляващото мнозинство не се съобрази с аргументите и призивите на опозицията и реши парите от еднократно концесионно плащане по договора за концесия на „Гражданско летище за обществено ползване София“ да не отиват в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система.

НС прие още годишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас съгласно Закона за политическите партии за 2018 г. да остане 11 лв. и през 2018 г.

„Воля“ оттегли предложението си държавната субсидия за партиите, които не са представени в Народното събрание, но са получили не по-малко от едно на сто от всички действителни гласове на последните парламентарни избори, да бъде 1 лв., въпреки че то беше подкрепено от бюджетната комисия.

Минималният размер на основната заплата в държавния сектор от 1 януари догодина ще бъде 510 лв.

Размерът на еднократната помощ при бременност през 2018 г. е 150 лв., реши парламентът, а еднократна за раждане на живо дете както следва: за първо дете – 250 лв., за второ – 600 лв., за трето – 300 лв., за четвърто и всяко следващо дете – 200 лв.