Откриха стрелбище до затвора в Плевен

Снимка: Министерство на правосъдието

От днес служителите на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/ и Главна дирекция „Охрана“ /ГДО/ ще могат да тренират на собствено стрелбище. То е обособено до затвора-Плевен и разполага с 5 коридора за провеждане на стрелба.

„С откриването на първото лицензирано стрелбище се реализират целите на учебната дейност по подготовка за работа с огнестрелно оръжие на служителите. Освен това се постигат икономии на финасови средства, защото досега се използваха огневите полигони на Министерство на отбраната и Министерството на вътрешните работи“, заяви при откриването на обекта заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов.

На територията на стреблището ще може да се стреля с късо нарезно и гладкоцевно оръжие, стана ясно още днес в Плевен. Изградени са специални защитни съоръжения, изключващи всякаква вероятност рикоширали проектили да напуснат границите на стрелбището. Употребата на огнестрелни оръжия и боеприпаси ще се осъществява по реда и при условията на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и под непосредствения контрол на длъжностните лица, както е изискването по закон.

Стойността на обекта е близо 60 хиляди лева, като средствата са осигурени от Държавно предприятие „Фонд затворно дело“. На новото стрелбище ще има възможност за едновременен учебен процес на пет обучаеми лица в огнева позиция и стрелкова подготовка на служители от цялата страна. Там ще могат да се обучават в рамките на служебната учебна година служителите от териториалните служби на ГДИН и ГДО от Плевен, Ловеч, Белене и Враца.

„Министерството на правосъдието и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ ще продължат активната си дейност в посока подобряване на материалните условия в затворите и арестите, като необходима предпоставка за хуманното третиране на закононарушителите и гаранция за спазване правата на човека. Успоредно с това активно ще се работи и за подобряване на условията, при които работи надзорно-охранителният състав“, заяви още днес проф. Проданов.

На откриването днес в Плевен присъстваха още областният управител на Плевен Мирослав Петров, временно изпълняващият длъжността главен директор на ГДИН Свилен Цветанов, директорът на ДП „Фонд затворно дело“ Иван Иванов, началниците на затворите в Плевен, Ловеч и Белене, както и представители на местната изпълнителна и съдебна власт.