Австралия узакони браковете между хомосексуални

Снимка: pixabay.com

Парламентът на Австралия одобри закона за легализиране на еднополовите бракове.

Само четирима депутати в 150-местната долна камара гласуваха против законопроекта, който променя дефиницията на брака от „съюз между мъж и жена“ на „съюз между двама души“, предаде предаде АП.

Сенатът (Горната камара) одобри документа миналата седмица с мнозинство 43 срещу 12.

Очаква се генерал-губернаторът да го подпише след броени дни, а законът ще влезе в сила след около месец, когато ще сключат бракове най-нетърпеливите еднополови двойки.

До промяната се стигна след бурни и остри публични дебати в страната. Правителството намери изход, като проведе широко социологическо допитване, което, макар и силно критикувано, показа, че голямо мнозинство от хората подкрепят промяната, припомня агенцията.

Всички предложени към законопроекта поправки, отнасящи се до свобода на словото и религията за противниците на гей-браковете, бяха отхвърлени от парламента.

Холандия беше първата държава в света, която разреши еднополовите бракове. Това се случи през 2001 г. След това редица европейски държави също узакониха еднополовите бракове, като Белгия, Дания, Франция, Исландия, Норвегия, Португалия, Испания, Швеция, Великобритания – Англия и Уелс.

През февруари т. г. Словения също разреши еднополовите бракове, а Германия – през юни.

През юли Малта също разреши еднополовите бракове.

Два месеца преди това Тайван стана първата азиатска страна, разрешила еднополовите бракове.

Завчера пък Австрия гласува „за“ браковете между хомосексуални.

Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) дефинира правото на встъпване в еднополов брак така: „Мъжете и жените, достигнали брачна възраст, имат право да встъпват в брак и да създават семейство в съответствие с националните закони, регулиращи упражняването на това право“ (член 12). Това е сфера, в която ЕКПЧ предоставя голяма свобода на държавите да регулират брачните отношения.