Бойко Борисов: Да покажем, че нашият регион не носи проблеми на ЕС, а просперитет

Снимка: Правителствена информационна служба

Световната банка е готова да финансира със 150 – 200 милиона  долара търговията и транспорта, с които да помогне на страните в региона за бързо преминаване през границите на хора и стоки, заяви Кристалина Георгиева

Само от нас зависи да покажем, че страните от нашия регион не носят проблеми на ЕС, а просперитет. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на форум в София в подкрепа на регионалната интеграция на Западните Балкани, цитиран от БТА.

Световната банка е готова да финансира със 150 – 200 милиона  долара търговията и транспорта, с които да помогне на страните в региона за бързо преминаване през границите на хора и стоки, каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева по време на срещата.

Така ще постигнем ефекта, който има на ГКПП „Капитан Андреево“ между България и Турция, посочи тя. Това ще стимулира икономически връзки, ще създаде  повече работни места и по-високо качество на живота на хората, подчерта тя.

Страните от Западните Балкани имат огромен потенциал за интеграция и с поемане на председателството на СЕ България има възможност този потенциал да бъде реализиран, каза Георгиева. Днес имаме конкретната задача да  погледнем сериозно на транспортните  връзки и на потенциала на IT сектора в региона. Искаме да видим  улесняване на  движението на стоки и хора, и въвеждане на интелигентни технологии – да превърнем физическите опашки във виртуални, а границите да се обслужват от КПП-та с едно гише, каза Кристалина Георгиева.

Тайната на успеха на страните от региона е, че трябва да бъдем като пръстите на ръцете – всеки пръст ни е важен, няма значение кой колко е голям, каза Бойко Борисов.

Историята има кой да я коментира, ние хубаво от войните не сме видели. Всичко лошо в България се случи по време на кризата в бивша Югославия. Тогава се създаде и контрабандата и организираната престъпност. Целият регион понесе огромни щети от тази война, каза Борисов. Днес всички стоим на една маса и имаме рядък шанс за успех, подчерта той.  Европейската комисия ще ни разбере ако ние сме единни. Европа си има достатъчно проблеми в Съюза и с Брекзит, за да си генерира още един проблем. Ние трябва да отидем пред тях мъдри, умни и с инфраструктура – пътна и технологична, каза Борисов. Политически вече почти сме си научили уроците и знаем, че това е пътят. Сега хората искат да видят каква е ползата за тях. Затова днес ЕС и Световната банка ни дават  хибриден инструмент – с  европейски фондове, кредити и вътрешни средства  да осъществим проекти, които ще ни свързват, каза премиерът.

Наскоро имах разговор с министъра на външните работи на Австрия и председател на спечелилата парламентарните избори Австрийска народна партия Себастиан Курц, каза Борисов. Имаме редкия шанс да го въвлечем и заедно с Австрия, която поема председателството на Съвета на ЕС след България, да работим по един план на тема „Западни Балкани“, допълни той.

На  форума в НДК участват косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна Гора Филип Вуянович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Република Македония – Зоран Заев, и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателят и министър на външната търговия и икономически отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович. Във форума участва и комисарят за европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан.  Всички участници в срещата изразиха оптимизъм от възможностите за ускоряване на интеграцията от страните в Западните Балкани и желания  за развитие на транспортните коридори.

Вижте снимки от правителствената информационна служба: