Спасиха човека, затрупан от лавина под връх Тодорка (обновена)

Лавината е тръгнала след екстремно каране на скиори в улеите под върха, съобщи председателят на БЧК Христо Григоров

1508544-img-lavina

Извадихме човека, който беше затрупан от лавината, най-вероятно е бил сам. Това каза  председателят на БЧК Христо Григоров, цитиран от „Фокус“.

„Извадихме човека, който беше затрупан от лавината. В момента е в медицинският център в Банско. Има съмнение за счупено ребро, не е много адекватен, тъй като си е ударил главата. Но въпреки това е в добра кондиция. Трябва му може би малко време, за да се осъзнае. Искаме да го разпитаме дали е бил сам или е имало и други хора с него. Продължава изясняването на нещата, но най-вероятно е бил сам. Намерихме го лесно, за сега нещата са добре“, обясни Григоров.

Затрупаният от лавината е 37-годишният софиянец Васил Чолаков, каза председателят на БЧК Христо Григоров.

„Той е без опасност за живота, има травма на гръдния кош. Най-вероятно главата му е ударена от дърво или камък, но тъй като е имал каска това го е спасило. Леко е дезориентиран, но ще се възстанови. Прекратяваме операцията, важното е, че няма загинали. Той е бил сам”, обясни Григоров.

Падна лавина под връх Тодорка, има затрупан скиор

Отново се случва поредно безумие – скиори са затрупани в улеите под връх Тодорка, които са най-опасните, след екстремно каране. Това заяви за БГНЕС председателят на БЧК Христо Григоров във връзка с падналата голяма лавина под връх Тодорка в Пирин.

Така те са провокирали лавина, която завлича надолу скиорите, но все още не знаем един човек ли е, повече ли са, тепърва ще стане ясно, защото дирите се прекъсват. В момента целият екип на ПСС е вдигнат на крак, транспортираме две кучета от Разлог, всички са горе в планината да търсят пострадалите, уточни Григоров.

Сигнал за произшествието е подаден от англичани, които са наблюдавали ставащото от лифта, допълни той. Тези дни загинаха трима души, говорим непрекъснато за опасностите по медиите – да не се влиза в улеи с по 3 метра сняг в това тежко време и пак са се намерили скиори да карат екстремно, не може да сдържи гнева си Григоров.

Лавината се е скъсала, но над нея има огромна козирка широка 2.5-3 м, чиято дължина е около 100 метра. Ако се откъсне и планинските спасители могат да загинат. Трябва и медиите да предупреждават по-категорично, не може да продължава това безумие, съветва Григоров.