Екоминистърът: Обстановката в страната се нормализира, но нивата на реките остават високи

Снимка: Нова телевизия
Валежите от сняг през последната седмица на някои места са в размер, еквивалентен на 220 литра дъжд на квадратен метър, съобщи Ивелина Василева
Снимка: Нова телевизия
Снимка: Нова телевизия

„Обстановката се нормализира, но нивата на реките в цялата страна продължават да остават високи”, заяви в студиото на „Здравей, България” министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Според данни на експерти валежите от сняг през последната седмица на някои места са в размер, еквивалентен на 220 литра дъжд на квадратен метър.

„Тенденцията е към задържане на нивата на реките и се прогнозира леко намаляване. Критични места има по Марица – язовира при Ивайловград. Има контролирано изпускане на язовира там. Няма данни за риск за населени места по поречията на Арда, Тунджа и Марица. Язовир „Кърджали” има достатъчно свободен обем”, допълни Василева. Тя увери, че МОСВ следи внимателно ситуацията и органите, отговарящи за наблюдението на водоемите са в готовност да реагират.

Запитана за ситуацията в Мизия и страхът, че може да се стигне до ново наводнение, както и обвиненията на Корнелия Нинова от БСП, че потопът миналата година е причинен от скъсана язовирна стена, Василева отговори, че „климатът се променя и ние трябва да бъдем готови за евентуалните последици. „Насочили сме вниманието си към всичките отговорни органи, които трябва да поддържат речните корита – те трябва да обходят обектите”, допълни тя, като не пропусна да отбележи, че всъщност наводненията в Мизия са се случили при кабинета „Орешарски“.

По късно днес Василева ще информира депутатите в Комисията по околна среда и води за актуалната ситуация и мерките, които се предприемат заради бедствената ситуацията в страната вследствие на обилните снеговалежи.

На последното си заседание Министерски съвет одобри пакет от 14 превантивни мерки, които да се приложат незабавно заради предстоящото пролетно снеготопене. С тях трябва да се предотврати риска от наводнения и бедствия в страната, които биха застрашили човешкото здраве.