В ”Пирогов” спасиха две бебета с редки тумори

Пирогов

Детски хирурзи в „Пирогов“ спасиха живота на две бебета с вродени редки аномалии, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

И двете момиченца се раждат с рядко срещана аномалия, при която още докато са в утробата, част от червата им некротизират, което води до оформянето на кистична туморна формация, сраснала с останалите коремни органи. Тя е изпълнена с чревносъсдържимо и некротични тъкани.

Туморът не дава възможност на бебетата да се хранят, което пряко застрашава живота им. Докато са на няколко дни момичетата са преведени в уникалното за България „Отделение по хирургия на новороденото и вродените аномалии“ в „Пирогов”.

Завеждащият звеното д-р Цветко Георгиев и екипът му извършват продължителни животоспасяващи операции. Следват нови, продължаващи лечението многоетапни операции.

Сега двете момиченца могат да се хранят самостоятелно и имат шанс за пълноценен живот. Основният принос за възможността да посрещнат първата си Коледа е на екипите на завеждащия Отделението на новороденото и вродените аномалии  д-р Цветко Георгиев и на завеждащия Отделението по детска реанимация д-р Христо Пседерски.

Подобна патология се среща изключително рядко, както в световен мащаб, така и у нас, споделя д-р Георгиев. За целия си професионален път лекарят е срещал около 15 подобни случая.