Корнелия Нинова във Фейсбук: Президентът дава златен шанс да надделее здравият разум

Корнелия Нинова Снимка: БСП

С ветото си президентът дава златен шанс да надделее здравият разум. Не се ли справим с корупцията, не можем да решим нито един проблем.

Това написа във фейсбук страницата си лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Публикуваме пълния текст на публикацията на соцлидера:

Изпратихме 2017 г. под знака на тежките оценки, дадени на България от авторитетни европейски издания. Британският вестник „Гардиън“ и немският „Ди цайт“ ни определиха като най-корумпираната страна в Европейския съюз, която застава начело на председателството.

Започнахме 2018 г. с негативния анализ на френския „Журнал дю Диманш“, който пише: “Корупцията в България е ендемична. Корупцията е навсякъде.“ Този път оценките не са от „лошата“ БСП, която иска да ни изложи пред Европа. Те са от сърцето на Европа, от най-големите в ЕС -Германия, Франция, Великобритания.

Защо мълчите, г-н Борисов. Вие имате огромно влияние в европейските столици. Отговорете на тези обвинения към страната ни. Сигурно няма да го направите и причината е описана в „Ди Цайт“: „корумпирани, но послушни“. Само че това струва 10 млрд. лева годишно, които се крадат от българската икономика, българските семейства и домакинства. Корупцията е в основата на крещящята бедност и несправедливост. Но по-важно дори от външните мнения е това на българския народ, който поставя корупцията на челно място в класациите на най-тежките проблеми за живота му. Вместо правителството на Борисов да прогледне реално за този проблем, имитира действия. Приетият по Коледа антикорупционен закон е определен от авторитетно френско издание така: „направо може да ви разсмее.“

За европейската общественост корупцията в България все още стряска Брюксел и класира България сред трите най-корумпирани страни в Европа. Така започва българското председателство, за съжаление. Но още не е късно да се вземат мерки. Президентът Радев дава златен шанс на правителството и мнозинството в НС с ветото върху антикорупционния закон. Здравият разум и истинското желание за борба с корупцията да надделее.

Подкрепата за ветото би било само една стъпка в правилната посока. Втората би била да се чуят аргументите на БСП при вота на недоверие за корупцията на правителството на Борисов. Не се ли справим с корупцията, не можем да решим нито един от другите проблеми-бедност, здравеопазване, образование, демография. Или всички осъзнаваме това и променяме нещата, или правителството на Борисов ще ни тегли все по- надолу.

1 Коментар

  1. Да не би да имаме НОВ ПРЕЗИДЕНТ? ЩОТО ТОЗИ Е С ДИАГНОЗА „ОЛИГОФРЕН“! А Курнелия му е санинарката с подлогата !!!

Коментарите са ограничени.