Разстрелът на Петър Христов – отмъщение на Наглите?

Снимка от фейсбук профила на Петър Христов.

Бизнесменът помага за разкриването на бандата, която отвлече общо 13 души и прибра 3 милиона от откупи

Днешният показен разстрел на бизнесмена Петър Христов е отмъщение на Наглите. Това съобщи източник на Вевести.бг.

Именно Христов помага да бъде разкрита бандата Наглите, която в продължение на 3 г. отвлече 13 души, уби двама, поиска почти 40 милиона евро откуп и успя да прибере над 3 милиона, писа по-рано в. „24 часа“.

Бизнесменър прави връзката между новия екип разследващи служители на ГДБОП и човек от престъпния свят, директно свързан с Наглите. Това е Валентин Михайлов-Ихтиманския, който участва в някои от отвличанията и в охраната на част от жервите на групата.

Ихтиманския става защитен свидетел. Любо Гребеца, който също сътрудничи на разследването, получава по-лека присъда – 10 години. Останалите от „Наглите“ – Прокопи Прокопиев-Културиста, Ивайло Евтимов-Йожи и Даниел Димитров-Релето са осъдени на по 18 години.

Четирима от „Наглите“ са оправдани. Годината на окончателните присъди е 2014. Три години по-късно Любо Гребеца и Йожи поискаха да излязат на свобода предсрочно. Позволи им го поправка в закона. Вдигна се шум и те не можаха да се възползват.

Най-вероятно бизнесинтереси стоят зад убийството на бизнесмена Петър Христов, но не е изключена и версията за лични мотиви, каза по-рано днес директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски.

По думите му, разследващите работят по всички възможни версии. Основната от тях е свързана с бизнеса на Христов в областта на строителството и хранително-вкусовата промишленост. Комисар Терзийски посочи, че според първоначалната информация мъжът се е ползвал с добра репутация. Не е известно да е проявявал интерес към търговия с високо-рискови акцизни стоки. Не се изключва и версията за лични мотиви.

Шефът на националната полиция уточни, че в хода на започналото разследване ще се търси информация в детайли за живота на Петър Христов и от информационните фондове на МВР и Министерството на правосъдието. На този етап няма данни да е получавал заплахи, придвижвал се е с фирмен автомобил с шофьор, който го е придружавал.

Ето ги отвличания, за които са обвинени „Наглите“:

Ангел и Камелия Бончеви – Тогавашният президент на футболен клуб Литекс (Ловеч) Ангел Бончев е отвлечен на 22 май 2008 г. На 10 юли същата година, при предаване на откупа от жена му Камелия, самата тя е успешно отвлечена, въпреки че е била следвана от разследващите органи. Бончев е освободен, но похитителите искат от него да преведе пари на фондация „Утре за всеки“. Впоследствие семейството иска парите си, в размер на 157 000 евро, обратно.

Михаил Краус, син на Вилхелм Краус, бившият транспортен министър в правителството на Иван Костов, е отвлечен на 24 октомври 2007 г.

Велислав Величков, син на строителен предприемач,

Киро Киров, вносителя на строителна техника и машини, е отвлечен на 27 март 2009 г. Синът му оставя 517 000 евро откуп за баща си.

Мехмед Чакър

Джорджио Марков

Георги Георгиев–Пурата – „Наглите“ са оневинени за неговото отвличане на втора и на последна инстанция

Васил Маникатов – „Наглите“ са оневинени за неговото отвличане на втора и на последна инстанция

Илиан Цанев

Борислав Атанасов  – „Наглите“ са оневинени за неговото отвличане на втора и на последна инстанция

Направен опит за отвличане на Борислав Динев.

Румен Гунински-младши, студент, държан 42 дни в плен, отвлечен на 19 октомври 2009 г. Прокуратурата твърди, че той също е жертва на Наглите, но не успява да представи достатъчно доказателства пред съда и Наглите не са обвиняеми за неговото отвличане.

(Справката е от Уикипедия)