Франция разследва „Епъл“ за планираната амортизация на старите модели „Айфон“

Снимка: pixabay.com, архив

Съдебното производство е започнато по искане на обществената организация „Стоп на планираната амортизация“

Френската прокуратура започна разследване срещу американската високотехнологична компания „Епъл“, обвинявайки я в измама във връзка с нейната производствена практика за т.нар. планирана амортизация, чрез която съзнателно било забавяно функционирането на по-старите модели „Айфон“, съобщиха Франс прес и БТА, цитирайки съдебни източници. 

С разследването, започнало в петък, ще се занимава Главното управление по въпросите на конкуренцията, потребителите и борбата с измамите (с френска абревиатура (DGCCRF), което е част от системата на министерството на икономиката.

Съдебното производство е започнато по искане на обществената организация „Стоп на планираната амортизация“, която обвинява „Епъл“ в умишлено понижаване на производителността на мобилните устройства и съзнателно съкращаване на срока им на експлоатация.

През декември „Епъл“ потвърди, че забавя работата на старите модели на своя смартфон поради това, че литиево-йонните батерии, с които те са снабдени, с течение на времето губят мощност и капацитетът им може да се окаже недостатъчен, например ако устройството се използва в студено време. За да се избегне внезапното му изключване, корпорацията внесла промени в операционната система IOS, които забавят изпълнението на определени функции при недостиг на ресурси.