Юлиан Попов: Много българи не могат да затоплят дома си, а други живеят като задушени картофи

Юлиян Попов
Юлиан Попов. Снимка от Фейсбук

Публикациите са от профила на Юлиан Попов във Фейсбук

39% от българите не могат да си отоплят адекватно жилищата. Това е най-високият процент в ЕС. Какво обаче означава адекватно? Днес в София е 11С.

Каква е температурата в дома ви? През деня и през нощта. Ако е 18С, тя е адекватна. Ако обаче смятате, че трябва да е 25С, а не 18С, вие ще кажете, че жилището ви е неадекватно отоплено. Ако обаче температурата у вас е 25С, жилището ви е неадекватно топло.

Препоръките за здравословна температура в дома варират най-често между 18С и 21С, все по-често между 18С и 20С.

Много хора смятат, че 16С-18С е по-добре. Можем да спорим, но факт е, че докато много българи наистина не могат да си затоплят жилищата до 18С, много други живеят като задушени картофи.

Намаляването на температурата в дома ви само с 1С, може да намали енергийната консумация с до 10%.

Това означава по-ниски разходи за енергия, по-чист въздух навън (и вътре), по-здравословен живот, по-малко разходи за здравеопазване.

След като Община София, МОСВ, КАТ и други институции започнаха да се организират, за да подобрят качеството на въздуха, ще е добре да се включи и здравното министерство с кампания за домашната температура и въздуха, който дишаме в къщи. Много често той е по-мръсен от въздуха вън. А като варим себе си, мърсим и на другите. 

хх

В София въздухът е много мръсен. Мръсен е на повечето места в България. Мръсен е обаче и в Полша, Словакия, на много места в Италия, Германия. В повечето градове и села в Западните Балкани е дори много по-зле от нас. Започналото европредседателство е шанс да поставим много категорично на равнище на ЕС проблема с въздуха.

Нашитя инстинкт вероятно ни подсказва да си мълчим, да се срамуваме или да отричаме проблема. Трябва да го поставим директно.

Много от решенията локални, други са национални, но много са общоевропейски.

Основната информационна система е част от Европейската агенция по околна среда. Норми, директиви, финансиране, експертиза, трансгранично замърсяване са все неща, които трябва да се объждат и решават на ЕС равнище.

На ЕС равнище трябва да обсъдим и съдбата на старите западни коли, които ще стават все по-евтини на нашия пазар.

Време е да си дадем сметка колко комплексен е проблемът с въздуха. Много бих искал Софийска община, националните медии, МС да ангажират лекари и метеоролози, които редовно да говорят и обясняват рисковете и ролята на географията и климата в състоянието на въздуха.

Добрата информираност е крайно важна за да се вземат по-сериозни мерки и тези мерки да бъдат подкрепени от обществото.