Анкета: Опра ще бие с лекота Тръмп на избори

Опра Уинфри и Джо Байдън.

ТВ водещата Опра Уинфри с лекота би победила Доналд Тръмп, ако президентските избори, планирани за 2020 г., се проведат сега.

Това показват резултатите от анкета на социологическата агенция „Расмусен рипорт“, цитирана от ТАСС и в .“Сега“.

48% биха гласували за Опра спрямо 38 на сто за настоящия президент. Други 14 на сто са заявили, че все още нямат мнение по този въпрос. В изследването са обхванати 1000 души, а вероятността за грешка е до 3%.

Уинфри биха подкрепили 76% от демократите, 22 на сто от републиканците и 44% от избирателите, които не се числят към нито една от водещите партии. Гласа си за Тръмп биха дали 66 процента сред републиканците, 12 процента от демократите и 38% от „независимите“ избиратели.

Повечето жени – 52 на сто – биха предпочели водещата начело на Белия дом.
Анкетата сочи също така, че за първата милиардерка от афроамерикански произход като цяло биха гласували избиратели до 40-годишна възраст. Уинфри има собствена киностудия, телевизионен канал и списание.

По-рано нейната близка приятелка, телевизионната водеща Гейл Кинг заяви по телевизия Си Би Ес, че Уинфри е „заинтригувана“ от идеята да се състезава в президентските избори. Американските медии започнаха да обсъждат вероятността 63-годишната звезда да се включи в надпреварата за Белия дом след речта й на наградите „Златен глобус“ в неделя.