Кметицата на село Шуменци 6 месеца на работа с носия за Европредседателството

Калина Михайлова Кадър: БНТ

Кметът на силистренското село Шуменци Калина Михайлова ще ходи на работа, облечена в народна носия в продължение на 6 месеца. Колкото е българското европредседателство.

Първата носия Михайлова получава от прабаба си преди повече от 40 години, разказва БНТ.

Днес тя притежава предимно облекла от Добруджанската етнографска област. Колекцията включва още капански, харцойски, северняшки и тракийски костюми, както и битови кърпи. Всичко съхранява в осем дървени ракли от едно време. Мечтата й е да отвори музей.

С любовта към традиционното българско облекло Калина успява да зарази и семейството си. Всяка година на Бъдни вечер всички нейни близки са облечени в народни носии. Така и през лятото на миналата година заедно със своя съпруг посреща 60-годишния си юбилей. ю

Нетрадиционната идея на Калина Михайлова не изненадва хората от селото. И така в продължение на години, в село Шуменци, край град Тутракан, отец Михаил и Калина Михайлова съхраняват духа на българското. Обещават да предават традициите както на внуците, така и на своите съграждани и след края на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.