Елена Йончева дава Делян Добрев на прокуратурата, той я съди за набеждаване

Снимка: Пресцентър на БСП

Соцдепутатката Елена Йончева обяви, че дава на прокурор народния представител от ГЕРБ Делян Добрев за поръчки за 50 млн. лв. Той заяви, че ще я съди за набеждаване.

„Ще внесем в прокуратурата документи за спечелени обществени поръчки за над 50 млн. лв от фирми, свързани с Делян Добрев“, обяви депутатката от БСП.

Като говорител на ПГ на „БСП за България“ тя даде брифинг, на който поясни, че става въпрос за група компании, търговски дружества, свързани по между си чрез акционери, съдружници управители.

„В тях участва зетят на Делян Добрев. Същият заема мястото на Добрев в дружество, след като Добрев влиза в политиката. Тук става дума за документи за 50 млн. лв. На фирми и свързани лица, които източват огромен общински ресурс“, коментира Йончева.

Тя добави, че разследване на медии назовават по-висока сума и настоя прокуратурата да провери и обществени поръчки за санирани блокове от юни 2017 г. Йончева уточни, че става въпрос за 11 блока и обърна внимание, че 10 от поръчките са спечелени от фирми, свързани със зетя на Добрев.

„Настояваме прокуратурата да извърши проверка за участието на г-н Добрев в дружества в офшорни компании. Разполагаме с документи, че фирмите, които печелят огромни обществени поръчки в различни сектори в Община Хасково, получават средства от сметки от офшорни компании“, допълни депутатката.

Тя поиска да бъде проверена и фирма за производство на пелети, собственост на родителите на колегата й от ГЕРБ.

Именно обвиненията на Елена Йончева към Делян Добрев миналата година доведоха до така наречения Кумгейт. Тогава той отрече всички твърдения за назначения на негови близки, ноподаде оставка като народен представител и лидер на партията в Хасково. Лично премиерът Бойко Борисов нарече това морален акт, но депутатите от ГЕРБ не приеха оставката и така Добрев остана в парламента.

БСП сезираха Конституционния съд с мотива, че не може Народното събрание да отхвърля доброволен акт на свой член. Докато съдът решава казуса обаче, се оказа, че Добрев е оттеглил оставката си от деловодството. Очаква се решението на конституционните съдии при тези обстоятелства.

Йончева коментира: „Знаете, че г-н Добрев за пореден път оттегли своята оставка. Смятам, че това е пример за не само човешко, но и политическо нехайство. Това е начин да се снишиш, когато към теб има внимание, когато трябва да даваш отговори на въпроси и не желаеш да дадеш отговори и когато си обвинен, че свързани с теб фирми източват общински ресурс“.

По думите й в момента, в който Добрев е счел, че медийният шум е изчезнал, той е отново се е върнал в Народното събрание.

Делян Добрев: Не съм свързан с фирмите, за които БСП ме обвиняват

Депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев обеща да съди колежката си от левицата Елена Йончева за набеждаване.

Той обяви намерението си пред медиите в парламента след като преди това на брифинг в НС Йончева съобщи, че внася в прокуратурата документи за спечелени обществени поръчки за над 50 млн. лв. от фирми, свързани помежду си, в които, според информацията й, участвал и зетят на Добрев.

Не исках да я уплаша, според юристи внесените документи в прокуратурата вече означават, че г-жа Йончева иска да ме набеди и за опит за набеждаване може и трябва да носи наказателна отговорност, обясни той защо досега не се е обърнал към съда.

Сигурен съм, подчерта Делян Добрев, „че след края на тази история, защото тя сега започва, ще съдим всички ние заедно и ще получим доказателства за морала на г-жа Йончева“.

Фирмите може да са свързани помежду си, но аз не съм свързано лице с тях, не съм кмет на Хасково, не съм възложител по смисъла на закона, за да имам конфликт на интереси с когото и да било и с поръчките, които някой печели, декларира още той.

Той отбеляза, че една от фирмите, за които Елена Йончева е изнесла информация, е печелила най-много поръчки в община Смолян, когато Дора Янкова от БСП е била кмет. Пак по думите му последните 10 от общо 11 поръчки са спечелени от този кръг фирми шест месеца след като ГЕРБ е излязъл от община Хасково и е поискал оставката на кмета.

Милионите бяха 100, станаха 50, след няколко месеца ще се окаже, че са нула, само че тогава няма да видите нито г-жа Йончева на тази трибуна, нито целия подкрепящ отбор, който беше зад нея, коментира в допълнение Добрев, цитиран от БТА.

Той отрече и офшорки да са превеждали пари за фирми на родителите му, както твърдят от БСП. Инвестицията, за която говори Елена Йончева, била направена с кредит от юридическо лице в България.

Подадената и отхвърлена оставка създава прецедент, така Добрев отговори на колежката си – социалистка защо е оттеглил оставката си в края на миналата година. Той уточни, че решението на КС няма ретроактивна, по думите му, сила и важи за случаи занапред.

3 Comments

  1. Отстрелването продължава. Защо точно с Делян Добрев са се захванали, какви Точно интереси е засегнал?Чий са тези интереси?Зет му санирал- че да спре да работи , само защото му е зет? Сигурно има резон за печелене на поръчки , но…да го даваш на прокурор , който със сигурност нищо няма да открие- всичко ще е законно , но…..ще се шуми, ще се оплюва , ще се пораждат съмнения,ще се очерня. Дали не се целят в силните и можещите в ГЕРБ?Да , така отклоняват вниманието от приватизторите и РМД-тата от миналото на лидерката, така подготвят темата за корупцията за вота на недоверие и обсъждането на корупционния закон , който се оппитват да прехвърлят в чуждата градинка. Защото който не знае , ТЕ отказват корупционния закон,спират го с всякакви политически хватки, защото партията им е пропита от корупция, Те създадоха закони толериращи рекета и корупцията в страната, те създадоха закони , толериращи престъпниците , а не потърпевшите и т. н.. Само , че този диалог , за вота сме го слушали и вече става смешно- никой не се интересува от тази тема. Хората уморено говорят , че спират да ходят на цирк , защото е достатъчно да си пуснеш телевизора и да гледаш …парламентарните заседания

  2. И около Злоблива Ленка цяло съзвездие от остриетата на КУРнелия – домакинът от БГ посолствата преди 1989 г. Велков, третото поколение комунист Мирчев, недоразумението Божанков, баджанакът Свиленски!

  3. Няма по-злобно същецтво от Леночка.оцвен това с изцъклен и истеричен поглед

Коментарите са ограничени.