ЗАГЛАВИЯ

Споразумение за инвестиция в размер на 100 млн. евро по плана „Юнкер“ беше подписано в НДК

Юнкер и Борисов Снимка: @EU2018BG

През втория ден от официалното посещение на Колегиума на ЕК беше подписано споразумение за най-големия до момента проект в България по плана „Юнкер“.

Проектът е гарантиран със заем от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) в размер на 100 млн. евро за предприятието за селскостопански и лекарствени продукти „Биовет“, обобщава „Фокус“.

В резултат на това финансиране ще бъдат създадени 210 работни места в селските райони на България. Споразумението беше подписано от зам.-председателя на ЕК Юрки Катайнен, земеделския министър Румен Порожанов, вицепрезидента на ЕИБ Андрю Макдауъл и Кирил Домусчиев, главен изпълнителен директор на „Хювефарма“, чието дъщерно дружество е „Биовет“.

Проектът обхваща проектиране, изграждане и управление на две нови съоръжения – в Пещера и в Разград. В Пещера ще се произвеждат хранителни добавки, ензими, пробиотици и лекарствени препарати за животни. В нов завод в Разград ще се произвеждат ваксини за животни. Проектът ще даде възможност за научноизследователска дейност в областта на микробиологията и разработването на нови ваксини и ензими.

Юрки Катайнен заяви, че след отпуснатия заем ще станем свидетели на по-интензивна научноизследователска и развойна дейност в селските райони в България. Според него това ще доведе до икономически растеж и откриване на нови работни места. Министърът на земеделието Румен Порожанов посочи, че възможността да бъде реализиран такъв изключително важен проект във ветеринарната сфера е показателен за развитието и перспективата пред българското земеделие.

По думите на вицепрезидента на ЕИБ Андрю Макдауъл споразумението ще укрепи конкурентоспособността на водещо предприятие във ветеринарния сектор в България, което ще засили водещата позиция на Европа в областта на здравеопазването на животните. Кирил Домусчиев заяви: „Подкрепата на ЕИБ ни позволява да засилим инвестициите си в българското производство, като по този начин подсилва и стратегията ни за изграждане на напълно интегрирана компания за здраве на животните“.

Припомняме: Планът за инвестиции за Европа или планът „Юнкер“ е основен приоритет за ЕК. Целта му е да насърчи инвестициите за създаване на нови работни места и растеж. Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) е основният стълб на плана „Юнкер“. Предоставя гаранции за първа загуба, дава възможност на Европейската банка за развитие (ЕИБ) да инвестира в повече и в по-рискови проекти. ЕИБ е банката на ЕС и единствената, която представлява интересите на държавите членки.