Цветанов: Не сме давали пари на полицаите под натиск

Цветан Цветанов. Кадър от НОВА

Давайки информация за „Наглите”, Петър Христов всъщност е изпълнил гражданския си дълг

Предприети са всички мерки да бъдат задържани извършителите. Имало е сериозна подготовка, поне с месеци”, коментира убийството на бизнесмена Петър Христов в „Събуди се” по НОВА зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

Към настоящия момент се осъществяват необходимите оперативни действия. Разкриването на едно такова тежко престъпление не може да стане за един ден.

Във връзка с убийството той заяви, че се познават, но е политическа спекулация да се твърди, че са приятели и че е бил близък до властта. Той нарече „политически спекулации“ твърденията на някои депутати, предимно от БСП за по-близко приятелство. „Той беше близък до всички, които искаха да се развива България и региона“ каза Цветанов.

Той посочи, че на сбогуването с Христов вчера е имало над 3000 души от всички институции, сред които и предствители на всички политически сили.

Като „теза, която дори не би трябвало да бъде коментирана“ определи Цветанов твърдение на Радан Кънев, че бизнесменът редял листите на ГЕРБ във Велико Търново

По думите му, давайки информация за „Наглите”, Петър Христов всъщност е изпълнил гражданския си дълг.

„Споделена е определена чувствителна информация, която е допринесла за разкриването на тежки престъпления в България. Във времето той е бил един от истинските радетели за синята идея и за това, че СДС и демокрацията винаги са били приоритет за него”, допълни Цветанов.

Той отрече обаче Петър Христов да е имал каквито и да било политически амбиции.

„Към настоящия момент това е най-доброто, което можем да предложим. Председателят на антикорупционния орган се назначава от българския парламент“ отговори Цветанов на въпрос за отхвърленото вето на президента.

„Председателят след това ще направи предложение за останалия състав и ще ги гласува парламента. Нали затова се правят изборите и най-демократичният способ е, когато се допитаме до хората и те определят кои да представляват българското общество в съответните институции. Не можем винаги да казваме, че когато се създава един орган, той е за да има някаква бухалка“, заяви Цветанов и добави, че си спомня, че подобни тези са били сложени на масата, когато са обсъждали възможността в първия управленски мандат на 41-тото НС – когато е била обсъждана идеята за специализираната прокуратура и специализирания съд.

Във връзка с отпуснатите 100 млн. лв. за системата на МВР и дали това е станало, за да спрат протестите на полицаите, Цветанов коментира, че премиерът е бил много ясен и казал, че осигуряването на допълнителен финансов ресурс не означава, че трябва да си спрат протеста. „Ако искат да си протестират. Ние го правим за системата, за държавата. Не е под натиск. В бюджета заложихме 55 млн. лв., заложихме 100 млн. лв. за Министерство на отбраната, над 300 млн. лв. в сферата на образованието и във всяка една сфера имаме възможност да увеличаваме ресурса, защото имаме повече приходи“, каза още Цветан Цветанов.