Екатерина Захариева: Доналд Туск спечели сърцата на българите

Екатерина Захариева. Снимка: МВнР

За политиката на България спрямо Турция, вицепремиерът заяви, че българският национален интерес е да имаме силен, стабилен и обединен Европейски съюз

Речта на Доналд Туск на български показа, че България е близка до сърцето му. Това каза вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия

„Надявам се хората да с чули прекрасната реч на Туск. Той завинаги спечели сърцата на българите. Беше наистина много вълнуващо. Често политиците казват някои неща на езика на държавата, в която са на гости, но не цяла реч. Оказа се, че той голяма част от нещата е търсил и е писал сам. Това показа отношение към България, което от Полша не идва за първи път. Комисарите бяха изключително изненадани. Това наистина е по-особен знак, защото цяла реч на български език показва, че България е близка до сърцето на Доналд Туск“, каза тя и обърна внимание, че той е председател на Европейския съвет, което според нея показва отношението му към страната ни като председател на Съвета.

По повод многобройните протести в началото на европредседателството, Захариева заяви, че те са нещо нормално. „Цялата брюкселска преса беше тук. Спомням си всеки път, почти когато има Съвет в Брюксел, когато има среща на Г- 20, хората излизат и очакват, че ще ги чуят по-силно. Не бих казала ,че това беше нещо неочаквано“, обясни тя.

Във връзка с чуждите издания, които говорят, че в България има корупция, Захариева коментира, че когато има все още задачи и проблеми, които не са решени, е хубаво да се говори, за да се търси решение. „Това общо възприятие за България, мен, разбира се, не ме радва“, коментира тя. „Ето сега антикорупционният орган беше приет. Трябва да се създаде, да се види как работи, да започне да работи. Има и редица други мерки. Предстои изменение на Наказателния кодекс точно в сферата на корупционните престъпления“, обясни Захариева.

За политиката на България спрямо Турция, вицепремиерът заяви, че българският национален интерес е да имаме силен, стабилен и обединен Европейски съюз. „Ако имаме съсед, който не върви по европейските ценности и то съюзник в НАТО, който се отклонява и тръгва в друга посока – със сигурност не е от интерес на България. Трябва да говорим и да видим обективно какво можем да правим с Турция. От интерес на ЕС ли е да кажем, че прекратяваме всякакви отношения при положение, че Турция е изключително важна за борбата с тероризма държава, голям партньор в мигрантската криза?“, попита външният министър. Тя изрази радостта си, че вижда позитивни сигнали и от ЕС, и от страна на Турция.

1 Коментар

  1. Помня номенклатурните властимеещи от преди 30 години – те не спираха да се присламчат към знаменитости, предимно от спорта, с това разполагахме, та дано оберат техните рейтинги за собствени вътрешнополитически облаги. Помните ли първите правителства на прехода – де що имаше нещо построено, нарисувано, написано с популярност достатъчно висока, за да възбуди завистта им и алчността им – те бяха там. Виждате ли днешните хора във властта – не пропускат да се снимат с чуждата слава, било то реч, филм, готварство …, заради рейтинга. На Захариева и на Цачева този номер няма как да им се получи. Колкото и да се напъват, техният рейтинг се изтъркаля в калта. Не до Туск, до Господ са се подредят, българите няма как да повярват, че са уважавани от тези две министърки, защото лицемерието им е лъснало като „въшка на чело“, без извинение. Същото е положението с Йотова. Чакам без интерес как и тя ще се изтъпани да говори от името на мен и на моите сънародници. И, забележете, забравиха да казват за нас „българските граждани“. Както беше случаят с Иван Костов. Като се вцепенят от страх, че нямат вече полезен ход, тези хора почват да повтарят като мантра иначе забранената поради политическа коректност дума „българи“. А трите, споменати по-горе, са и в конфликт на интереси, тъй като те са тези, които са убедили, който трябва, България да подпише Истанбулската конвенция, и сега чудо правят да защитят грешните си действия и разбира се – за сметка на държавата! И лъжат, лъжат, лъжат.

Коментарите са ограничени.