Установиха подателя на фалшиви сигнали за взривни устройства

Старши комисар Ивайло Иванов

Директорът на СДВР Ивайло Иванов напомни, че за подобно деяние в НК е предвиденото наказание – лишаване от свобода

Установен е подателят на телефоните обаждания за поставени взривни устройства на летище „София“, НДК и Народното събрание от последните дни. Той е на 45 години, българин и се намира в страна от ЕС.

Това каза пред журналисти директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов. Установено, че обажданията били са от чужд мобилен оператор, съобщава БТА.

Преди години извършителят е подавал множество сигнали освен до обекти в страната и до различни европейски институции, например Европейската комисия.

Иванов каза, че с партньорските служби се работи за установяване на местонахождението и задържането му.
Той добави още, че в България преди години са водени досъдебни производства срещу лицето по същия повод, като извършителят е подавал много такива сигнали. По данни на Иванов извършителят се занимавал с подобни деяния от 2012 г.

Той уточни, че от доста време подавалият сигнали не се намира в България. Извършителят има криминални регистрации за шофиране на кола след употреба на алкохол.

Той е подал три сигнала за бомба на летище „София“, два сигнала за НДК и един за Народното събрание, като взривни устройства не са били открити никъде. Сигналите, които са от един и същ номер, са подадени на телефони с публичен достъп. Последният сигнал от вчера – за НДК и НС, е бил подаден на горещия телефон на община Кърджали.

Иванов напомни, че за подобно деяние в НК е предвиденото наказание – лишаване от свобода, а по Закона за тел. 112, когато са мобилизирани службите за реагиране, глобата е от 10 до 20 000 лева и е предвидено да се търси обезщетение за направените разходи от службите.

Продължава разследването на покушението срещу починалия висш данъчен служител Иво Стаменов, който беше прострелян в София през декември миналата година. Проверяват се всички версии, каза в отговор на въпрос Иванов.

1 Коментар

  1. Да се провери КОЙ не го е осъдил своевременно!

Коментарите са ограничени.