Експерти: Истанбулската конвенция трябва да бъде ратифицирана

Истанбулската конвенция трябва да бъде ратифицирана, тъй като тя осигурява по-голяма защита на жените – заплашени или станали жертва на физическо и психическо насилие.

Това мнение изразиха пред ТВ „Европа“ адвокатът Марин Марковски и експертът по международни пограми във Фондация „Асоциация Анимус“ Диляна Маркова. Те са категорични, че международният договор не противоречи на сега действащото законодателство и Конституцията, а надгражда основни принципи за защита от насилие.

Според Диляна Маркова:„Това, което тя прави в повече като казвам надгражда е, че тя задължава държавата да предостави закрила и защита на жените във вид на т.нар. общи специализирани услуги – извън криминализирането на различните форми на насилие. Това са кризисни центрове, денонощни горещи телефонни линии.“

Марин Марковски обясни, че конвенцията се състои от две части – едната е принцип на европейските институции и на европейските структури за защита на жената и другата е във връзка с права за самоопределяне, при които по-скоро става въпрос за утвърждаване на социална претенция за равенство, в което има и разум. „Категорично да, трябва да се ратифицира тази конвенция. Няма никаква пречка“ посочи известният адвокат.

Експертите определят като ненужни и изкуствено създадени споровете около документа. Те определиха позицията на лидера на БСП Корнелия Нинова, която се противопостави на конвенцията, като цинична, защото като лява партия, именно социалистите би трябвало да защитават правата на гражданите.

„Защо те са против аз нямам никаква представа, какви са политическите или други мотиви, не ми се иска да мисля или да коментирам какви са скритите дневни редове на тези партии, но наистина това е цинично“ каза Диляна Маркова. „Аз не виждам нищо противоречиво като юрист и като специалист по правната защита на правата на човека в тази конвенция. Единственото, което мога да кажа е, че всеки, който смята, че има нещо противоречиво в тази конвенция – просто не е чел достатъчно внимателно.“

В момента в страната има 16 държавни кризисни центъра за защита на жертви на насилие. Ако Истанбулската конвенция бъде ратифицирана, техният обхват ще бъде разширен.

1 Коментар

  1. Адвокатът Марин Марковски? И той е от антибългарската-дружинка, очевидно, нищо че понякога в зависимост от обстоятелствата говори други неща. Фондация асоциация Анимус – диляна маркова? Е, те са ясни – проекти, хонорари и пр.

Коментарите са ограничени.