Димитър Гърдев: Сближаването между ЕС и Турция ще продължи

Димитър Гърдев Снимка: ТВ Европа

Сближаването между ЕС и Турция ще продължи, категорични са международни анализатори. Преди няколко месеца отношенията между Анкара и Брюксел се обтегнаха, но сега започна процес на сближаване на позициите им – конкретно изражение на подобрените връзки се очаква да бъде модернизирането на митническия съюз между Турция и ЕС, който функционира от 20 години и се очаква да бъде допълнително развит.

„Турция е държава, която в много голяма част от своята продукция изнася на европейския пазар. ЕС е най-големият партньор на Турция за нейните стоки, свързани най-вече с бялата техника, с битовата електроника, с текстила и поради тази причина това митническо споразумение, което имат ЕС и Турция предоставя тези турски стоки да бъдат нашия пазар без мито. Турция също трябва да смекчи риториката си и да спазва законите на страните, където ряботат техни работници, гастербайтери и малцинство,“ коментира пред тв Европа международният анализатор Димитър Гърдев.

За крайни позиции и от Брюксел, и от Анкара в дългосрочен план не можем да говорим поне до 2019 г., когато ще бъдат президентските избори в Турция, смята още Гърдев. Именно ключовият вот в южната ни съседка ще предизвика Ердоган да бъде по-умерен спрямо ЕС.

„До тогава държавата се намира в извънредно положение и най-вероятно това ще продължи до навечерието на тези избори и резки промени в друга насока не бива да очакваме. Сдобряване и полагане на платформа, в която да бъде намалявано напрежението е задължително, именно пак поради тези избори, защото турският президент ще се опита този път да привлече на своя страна и проевропейски ориентираните граждани на Турция,“ каза Димитър Гърдев.

Международният анализатор е на мнение, че основа за подобряване на двустранните отношения ще бъде и разрешаването на последиците от опита за преврат в Турция през 2016 г. – като освобождаването на журналисти и връщането на военни, избягали в други европейски държави заради опасността от политическо преследване. Основа за смекчване на напрежението може да положи и България, категоричен е Гърдев.

„Това, което България може да направи, е да предостави платформа точно с нашето председателство, където всички спорни въпроси, неизяснени моменти, да бъдат благоприятно дискутирани в рамките на дипломатическия диалог. Ние сме обречени да бъдем съседи и колкото повече тези наши съседи сме в един общ ценностен, икономически и финансов съюз с нас – толкова по-добре за самата ни държава,“ коментира Гърдев.

Въпреки сближаването на позициите, ЕС и Турция ще продължат да са на различно мнение по съществени въпроси, от които няма да отстъпят – като например искането на Брюксел Анкара да уеднакви законодателството си чрез въвеждането на основни европейски разпоредби за правата и свободите на гражданите.