Румен Радев и Андрей Бабиш обсъдиха засилване на търговския обмен между България и Чехия

Андрей Бабиш и Румен Радев Снимка: Прессекретариат на президента

Президентът Румен Радев и премиерът на Чешката република разговаряха днес на „Дондуков“ 2 в рамките на посещението на Андрей Бабиш в България.

Засилването на търговския обмен между двете страни, бъдещото сътрудничество в рамките на науката и образованието и позициите, които двете страни споделят в рамките на Европейския съюз, бяха акценти  на срещата.

Държавният глава Румен Радев изрази благодарност за последователната подкрепа, която Чешката република оказва на страна ни за присъединяването към Шенгенското пространство, както и за споделения опит при подготовката ни за първото Българско председателство на Съвета на ЕС.

Румен Радев и Андрей Бабиш се обединиха около позицията, че европейската система за предоставяне на убежище има нужда да бъде ревизирана така, че нелегалният достъп на мигранти до европейските страни да бъде ограничен до минимум.  Българският президент и чешкият премиер изразиха готовността на двете страни активно да вземат участие в инициативи по линията на общата европейска отбрана и се съгласиха да обединят усилия за запазването на кохезионната политика в ЕС в подкрепа на развитието на всички  държави членки.

От своя страна чешкият премиер подкрепи бъдещи инициативи за по-динамично сътрудничество и диалог между държавите от Вишеградската четворка и България. Андрей Бабиш изрази удовлетворение от факта, че България поема председателство на Съвета на ЕС в ключов за бъдещето на общността момент и определи двустранните отношения между България и Чехия в сферата на туризма и културния обмен като пример за дълбоко и традиционно сътрудничество.

1 Коментар

  1. Че какво отношение към външната търговия има др. пРЕЗИДЕНТ? Ила да се намира на лафче?!

Коментарите са ограничени.