Горанов: Няма пробив в агенция „Митници“

Кадър: Нова тв

Няма данни за умишлени манипулации на митническата система и подобни твърдения от страна на опозицията са политически провокации. Това каза финансовият министър Владислав Горанов пред депутатите, цитиран от Нова тв.

Той е в парламента, за да бъде изслушан по скандала с информационната система на митниците, след като в неделя БСП разпространи копие от доклада на ДАНС за информационната акцизна система на Агенция „Митници“.

Социалистите използват именно него като част от мотивите си за предстоящия вот на недоверие срещу кабинета. Според опозицията в него са описани технически пропуски, които са направили акцизната система на митниците уязвима..

С иронично обръщение към опозицията започна думите си

финансовият министър Владислав Горанов. Той поздрави за находчивостта БСП, че са избрали да ударят по болната тема на превителството, по която то най-много работело – контрабандата. Владислав Горанов обаче не отрече, че митническата система имала слабости, но увери, че по тях вече се работело и голяма част от тях вече били отстранени.

„Първо, твърдението, че от лятото на 2016 г. до деня, в който се посочиха мотивите за вота, не са предприети никакви действия и системата не е коригирана, са неверни. Това, че през 2016 г. са констатирани определени рискове, не се отрича. Но е факт, че всички констатации от 2016 г. са отстранени. Това, че системата работи и е в полза на българската митническа администрация, е безспорен факт. И питам дали е по-добър контролът и по-добър ли е бил контролът тогава, когато системата не е съществувала. Данни за подобни манипулации не са налични. И всички анонси в тази посока мога да ги окачествя като чисто политически провокации“, коментира финансовият министър Владислав Горанов.

Забележките към Държавната агенция „Национална сигурност“

били общо 9, отчете пред депутатите шефът на Агенция „Митници“ Георги Костов, който обясни, че осем от тях вече напълно са поправени със софтуерни и организационни промени, а по деветата имало още работа. Тя е свързана с това, че в цялата система на „Митниците“ вече ще се влиза само с електронен подпис, а не с парола, колкото и голяма, дълга и сложна да бъде тя. За изслушване пред депутатите дойдоха и главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на Националната агенция „Национална сигурност“ Димитър Георгиев.

Според разпространения доклад всичко започва през 2015-а година,

когато членове на Петролната и газова асоциация  сигнализират ДАНС, че митническата акцизна система има сериозни пропуски и така не може да се гарантират достоверността на данните. Това е повод да започне проверка, която приключва със заключения от ДАНС, през 2016-а година, пише в документа, показан от БСП.

Две години по-късно ръководството на Народното събрание реши да поиска разсекретяването му, защото опозицията ползва заключенията от него като част от мотивите за предстоящия вот на недоверие.

В заключенията на документа, разпространен от опозицията се отбелязва, че в периода 2015 – 2016 системата има слаба парола за достъп, възможност от кибер атаки и опасност от нерегламентиран достъп.

След подадения сигнал през 2015-а са разпитани 12 от големите петролни дружества. Част от тях твърдят, че са имали проблеми при работата си със системата. От БСП цитираха част от заключенията в доклада.

Още преди дни финансовият министър Владислав Горанов беше категоричен, че докладът не казва, че са изгубени милиони за хазната. От ГЕРБ приложиха днес и справка за увеличаване на събираемостта в последните четири години. Че проблем е имало признават от Агенция „Митници“, но той вече е решен. Писмено от ГЕРБ отговориха и на обвиненията на БСП, че не са взети мерки по констатираните пропуски.

„Некоректно е от страна на БСП да се твърди, че няма предприети мерки. Видно е, че докладът е от 2016 г. и веднага след него Агенция „Митници” предприема мерки за изпълнение на възложените препоръки“, коментират от ГЕРБ.

За взети мерки потвърди и началникът на кабинета на премиера Бойко Борисов – Румяна Бъчварова. Това се случи часове преди БСП да разпространят копие на документа.

Преди дни от прокуратурата обясниха, че към датата на доклада – юли 2016-а, не е имало данни за престъпление. Според държавното обвинение няма данни заради пробойните в системата някой да се е облагодателствал, да е имало компютърна измамам или шпионаж.

1 Коментар

  1. Ако не ме лъже паметта, първият сигнал срещу БАЦИС е подаден от човекът-град В.З. Но тъй като връзките му с една партия са твърде ачик (между другото той е винаги с ТАЗ, която е или се кани да дойде на ВЛАСТ), сабахлянта bТV услужливо извади от чувала човекът Куневист-старши.

Коментарите са ограничени.