Тимерманс: Истанбулската конвенция защитава жените от насилие – нито повече, нито по-малко

Франс Тимерманс Снимка: от туитър акаунта на Никола Миладинов

Мога само да се надявам Народното събрание да приеме този документ, заяви той

„Българското Народно събрание е изправено пред важно решение – дали да ратифицира или не Истанбулската конвенция. Това, разбира се, ще бъде  напълно суверенно решение.“

Това каза по време на посещението си в България първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс.

„Много неща бяха казани за конвенцията, много от тях, също така, бяха неверни. Искам да съм ясен: тази конвенция защитава жените от насилие – нито повече, нито по-малко. Всяка трета жена в Европа е била жертва на насилие поне веднъж в живота си, просто защото е жена. И всяка трета жена в Европа се е сблъсквала с психически и/или сексуален тормоз. Това е недопустимо, трябва да спре и ние трябва да го спрем сега – заедно“, категоричен бе Тимерманс.

„Истанбулската конвенция трябва да помогне на превенцията и борбата срещу насилието над жените и домашното насилие. Това е първият обвързващ и всеобхватен международен инструмент в Европа, който се занимава с насилието срещу жените. Не става въпрос за налагане на нови социални стандарти, става дума за забрана на насилието. Като социалист аз съм горд, че борбата за равенство и защита на жените заема централно място в моето движение от 150 години насам“, каза той.

Това е достойният начин да се действа в Европа през 21 век. Страните членки в Съвета на ЕС го подкрепят, Европейският парламент го подкрепя. И сега аз мога само да се надявам, че българското Народно събрание ще ратифицира тази конвенция в интерес на нашите майки, на нашите сестри, на нашите дъщери и на всички наши европейски общества, заяви Тимерманс.

Борисов: Няма да допуснем насилие над жени и деца

Министър-председателят Бойко Борисов пое пред зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс ангажимент за Истанбулската конвенция, съобщава news.bg.

Премиерът Борисов подчертал, че ще положи необходимите усилия документът да бъде ратифициран от българския парламент, така както увери пред трибуната на Европейския парламент при представянето на приоритетите на председателството.

„Няма да допуснем насилие над жени и деца“, заявил на срещата си с Тимерманс премиерът Бойко Борисов и благодарил за отличното сътрудничество с Европейската комисия.

2 Comments

  1. Конвенциите не защитават жените от насилие, а мъжете защитават жените от насилие.

Коментарите са ограничени.