Един от бегълците от правосъдието задържан в Гърция

полиция

Преди седмица в Гърция е задържан Петър Стоянов, който се издирва от близо 2 години, за да изтърпи 10-годишна присъда.

Това съобщиха днес от прокуратурата. Стоянов е един от осъдените за грабежа в дома на сем. Анчови в с. Чепинци, станал в края на януари 1998 г.

От влизане на присъдата в сила на 18.04.2016г. Стоянов е в неизвестност. При задържането му от гръцките власти е установено, че той ползва чужда самоличност и е направил неуспешен опит да премине в Италия. Предстои предаването му на българските власти.

От съучастниците му все още е на свобода Димитър Н., за които е постъпила информация, че намира в Сърбия и са предприети действия по екстрадицията му, твърдят от прокуратурата.

Делото за грабежа се превърна в пример за бавно правосъдие, което според върховния съд се дължи на зле проведено разследване и бездействие на военните съдии.

Процесът приключи окончателно едва през 2016 г., когато ВКС го реши, след като два пъти го връща, а военните съдилища винаги постановяваха оправдателни присъди. В крайна сметка шестимата подсъдими – Димчо Димов (бивш сержант), Борис Маринов, Петър Стоянов, Цветко Ненов, Димитър Николов и Божидар Методиев, бяха осъдени на по 10 години затвор. Според ВКС присъдите биха били максимални от 20 години затвор, но редуцирането им се налага само заради прекомерно забавеното дело.

В затвора влязоха обаче само Димов и Маринов, тъй като останалите не бяха открити и са обявени за издирване.

Нападението на семейството стана на 31 януари 1998 г., когато мъжете нахлуват в дома на Анчови в Чепинци, пребиват бащата, удрят и заплашват майката и изнасилват двете им дъщери – на 11 и на 16 години. Осъден за изнасилването на двете момичета обаче няма, тъй като никой не беше обвинен за това.