Гръцки вестник сипа масло в огъня: Македония да се раздели между 4 съседни държави

Срещата между Алексис Ципрас и Зоран Заев е обявена по време на икономическия форум в Давос между 23 и 26 януари

Гръцкият вестник „Elefteri ora“ публикува карта за разделянето на Македония като илюстрация на коментар, озаглавен „Решението е обща граница със Сърбия“.

Според изданието, цитирано от „Фокус“ Македония трябва да бъде поделена между Гърция, Албания, Сърбия и България. Заедно с това е публикуван и гръцки химн за Македония, който разказва за земята на Александър, освободена от варварите.

По повод публикацията македонските медии отбелязват, че вестникът се смята за близък до Гръцката православна църква и до някои от десните екстремистки партии, с което се обяснява, че при разделянето по-голяма част от Македония се пада на Гърция.

Скопските медии смятат, че публикуването на подобна карта е сериозна провокация към мира на полуострова. Сръбското издание на руския „Спутник“ също се позова на публикацията на „Elefteri ora“ и на коментар на албанския портал „Antipress“.

Сръбското издание отбелязва, че най-малка част от поделената Македония се пада на Албания, а най-голямата на Гърция – по-малка част от гръцката трябва да отиде към Сърбия, а по-малко от сръбската към България. Според албанския портал „обявяването на подобна карта за подялба на Македония, докато се водят разговори за избора на ново име на страната, което е условие за членството й в НАТО, както и преди дългоочакваната среша между Заев и Ципрас, е сериозна провокация към мира на Балканите“. Албанският портал се надява, че това е шега или последица от тежката икономическа криза в Гърция.

Срещата между Алексис Ципрас и Зоран Заев е обявена по време на икономическия форум в Давос между 23 и 26 януари 2018 г. Паралелно с това сръбското издание на „Спутник“ публикува коментар, посветен на протеста в Солун озаглавен „Какво могат македонците като срещу тях се изправят 100 хил. гърци“.