БСП – Бесове, Страхове, Популизъм

Част от ПГ на БСП след внасяне на искането за референдум за Истанбулската конвенция. Снимка: Пресцентър на БСП
Исканият от социалистите референдум за Истанбулската конвенция ще даде простор за атаки,  заклинания, мрачни прогнози, противопоставяне, манипулации с натрапените страхове на хората, и ще неглижира Европредседателството на България

Евгени Петров

Слушайки „дебата“ по Истанбулската конвенция – не този на телевизионния екран, а този в мрежите, се убеждавам в едно.

Народът толкова е податлив на страхови внушения, толкова лесно се истеризира, манипулира, че негативните сценарии се самослучват без необходимост от значителна външна намеса.

Никой не говори за основната тема – насилието над слаби и малцинствените групи.

Това е коментар на бившия ни посланик в Москва и анализатор Илиян Василев по истерията около Истанбулската конвенция.

Тя е синтезиран израз на уязвимата немощ и липса на съпротивителни сили в обществото да се противопоставя на внушения и абсурдни тези.

И изведнъж започват да се раждат демони – третия пол, 42-я пол, ирански травестити, чакащи да нахлуят у нас…… фалшиви плашила за масова употреба.

Обществото винаги е истерясвало по определени поводи и теми. Има такива, които си ражда то самото – социалните мрежи пламнаха от спорове около кърменето в мола. Или около велоалеите по Раковски.

В случая с Истанбулската конвенция нещата са далеч по-сериозни. Тук трябва да отдадем значимото на дълбоко деструктивната, граничеща с престъпление партизанска роля на част от партиите и най-вече на БСП.

Социалистите на жаргон „се пребоядисаха“ по средата на мача за потрес на членове на собственото си ръководство, на европейските си колеги от ПЕС и на самия Сергей Станишев.

Противопоставянето на БСП на Истанбулската конвенция е тяснопартийна партизанщина в най-чистия й вид, без мисъл за обществото. Стига само да атакува и отслабва позициите на основния си враг – ГЕРБ.

И най-важното – без капка неудобство за собствения си морал и позиции.

Вижте само каква е политическата рамка, в която се разиграва драмата и защо БСП за дни се превърна в несистемна конюнктурна партия.

Истанбулската конвенция е приета още през 2011 година и е подписана от всички страни-членки на ЕС.

Ратифицирана е по различно време  от 17 от тях, в други процесът тече.

За текстовете на Конвенцията в ЕП безусловно са гласували всички евродепутати на БСП.

Точното наименование на конвенцията е „Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие“. Ни повече, ни по-малко.

Преди тази конвенция у нас са приемани закони срещу домашното насилие, за равенството на половете и всички те са гласувани и от БСП.

Сегашната позиция на отмятане на БСП ще даде повод на Десислава Атанасова от ГЕРБ да напише във Фейсбук: „Лицемерието в политиката! Терминът за социалната роля на пола вече го има в българското законодателство – в Закона за равнопоставеност на жените и мъжете, и не е довел до поява на трети пол, нито до еднополови бракове!“ Законът е гласуван от БСП.

Нещо повече, в Лисабон на Съвета на ПЕС на 1 декември 2017 г. бе приета резолюция на ПЕС. Част от текста на тази резолюция се отнася за равенството на половете и правата на хора с различна сексуална ориентация.

Самият Станишев остава като гръмнат, след като на пленум на БСП всичко това се забравя и съпартийците му отказват да подкрепят конвенцията.

Оправдавайки се, Нинова напомня на Станишев и други случаи на различни позиции в Европа и у нас – против мигрантските квоти, СЕТА и санкциите срещу Русия. Тоест – едно официално признато двуличие и конюнктурно поведение.

Само преди месеци БСП организираше срещи, кръгли маси и инициативи през миналата година с настояване да се приеме Истанбулската конвенция заради насилието над жени и деца.

И изведнъж това шизофренно поведение?

Патриотите поне са последователни – и у нас, и в Европа на подобни закони и конвенции гласуват „въздържал се“. В този смисъл – системни. Нещо, което не може да се каже за БСП

Но яхването на вълната на популизма и жаждата за власт откарват БСП още по-далеч – да поискат референдум по въпроса.

Какво ще питате на него – „Искате ли да продължат да бият жените и момичетата“? „Вие за или против насилието ли сте“ ? и т.н.

Не, въпросът, който вече е внесен, само на пръв поглед е коректен: „Трябва ли българското Народно събрание да ратифицира т.нар. Истанбулска конвенция?“

За 95 на сто от българите „Истанбулска конвенция“ не значи нищо, нито са я чели, нито са запознати с Обяснителния доклад. Но вече са изградили в съзнанието си представата, че това е някаква мрачна пещера, пълна с орки, сякаш излезли от „Властелинът на пръстените“.

Целта е ясна – това ще изкара Корнелия отново в центъра на политическия дебат, ще има безбрежно поле за атаки, критики, дивашки популизъм, вещерски заклинания, мрачни прогнози, противопоставяне, манипулации със страховете на хората. И всичко това трябва да стане на фона на европредседателството и след него, когато ще се отчитат резултатите?

Колко души смятате, че ще прочетат Конвенцията и Обяснителния доклад към него?

Колко души ще разберат какво е джендър, социален пол, трети – пети или десети пол и колко от тях ще вникнат в същината на сложната юридическа материя на европейското законодателство?

Изобщо – това тема за референдум ли е? И колко от досега подписалите я държави проведоха референдум по въпроса?

А най-точният пример за координирана атака срещу управлението е подкрепата, която президентът Радев оказа на БСП по въпроса. Държавният глава не призова за диалог и постигане на съгласие, а директно взе страна, с което далеч не допринесе за единението на нацията.

„Не знам дали всички си дават сметка, че докато говорят за Конвенцията и се заиграват със страховете на хората, какво причиняват на тези 1 млн. български жени, станали жертви на насилие“, казва Цветан Цветанов в интервю за бТВ и това сякаш обяснява всичко.

10 Comments

 1. Бесепари лазят
  по урвата дива!
  Купена със рубли
  сган властолюбива!
  Предвожда ги Корни,
  качена на кон,
  изпъчила гордо
  мощний си балкон!
  „Тамо е властта”
  Корни си изкряска
  и верни дебили
  хукнаха завчаска!
  Още миг и гледай
  паднала властта….
  Ама май не стана,
  ГЕРБ викат „УРА!”.
  Гаче изигра я
  Мустафа ага ….?

 2. С истанбулската (защо не техеранска) конвенция тия, които си обрязват женитр, заравят ги живи или ги пребиват с камъни, ни учат на равноправие на дамите? Че у нас последните са си равноправни от век и повече. А в Русия са и по-важни от мъжете – по течни причини. Да я изучават диваците от Африка и Азия. Ние си имаме закони и си ги спазваме.

 3. Прост народ, слаба държава. Най-гадното е, че онзи от Президенството, Иво Христов е прав за 80% дебили. Като слушам за коментариите по Истамбулската конвенция, си мисля, че са повече. Много ми е чудно, как така от поятието „gender“ се изфабрикува третия пол. Напълно ги разбирам преводачите – как от език с милион думи ще преведеш текст в език със 1500000 думи. И се получава – изгубени в превода, насъскани от злобни „патриоти“, 5-то колонници, разни „хейтъри“ и комплексари/=.

  • Ти си доказателство за тия 80%, защото дори не си разбрал че Иво Христов от президентството е съвсем различен от Иво Христов депутата. Да оставим настрана, че дори не знаеш, че ИстаНбул се пише Н. По-фрапантното е че и останалите такива дебили като теб, които не виждат проблем с думата джендър, дори не си правят труда да отворят YouTube, да напишат „gender“ в търсачката и да изгледат няколко клипа. Не че няма и други начини, но визуалния под формата на клипове ще е най-лесносмилаем за кретени като теб, които от думи не разбират. Белким схванете за какво иде реч когато видите момченцата в рокли.

 4. А не са ли малоумщини това , което прави БСП „другарю“ Радев. Не БЪЛГАРИ-Иван Костов не беше прав , когато заяви, че „ДПС“ е „проклятието на България“0- ПРОКЛЯТИЕТО на България вече повече от 100 години се наерича БКП, респективно БСП и ако този мачкан и манипулиран народ не прогледне най-после и не заклейми такива като К. Нинова и разни „Радевци“ наистина нямаме бъдеще. Спомнете си какво стана с българите от Вардарска Македония- сега са „македонци“ И ВСИЧКО ТОВА ПО РЕШЕНИЕ И НАРЕЖДАНЕ НА вАСИЛ кОЛАРОВ И „ВОЖДА“ С ШЕСТИ КЛАС Георги Димитров.

 5. Еднствен г-н Е.Димитров е написал смислен и ясен коментар.Няма такъв журналист като него.

 6. А бе, Евгени, кога един път ще се огледаш в малоумщините на ГЕРБ? БСП ли е на власт, че само с тях се занимаваш? То бива да си облъчен и пристрастен, ама това твоето не е журналистика, а подлагане.

  • А бе момче недоучено , Какво общо има кой е на власт и какво пише Евгени ??
   Ти чел ли си конвинцията за да приказваш бе дръвчо недоклатен ! Знаеш ли че всеки чрен от тая прословутао конвенция започва със
   Член Х и
   Страните да предприемат ,
   Страните се ангажират
   Страните следят
   ИТН ! такса че зължавата сама трябва да си направи законите ! Ма си много глупав за да ги разбереш тия неща !

 7. Между другото, в Конституцията пише “ (4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.“. А в момента е яко погазване на Конституцията!

 8. Категорично НЕ трябва да се допуска референдум! Най-малкото защото не може на референдум да се решават основни права на хората (напр. на защита от насилие). Освен, дето БСП просто искат да скрият злобната си деструктвиност зад ‘референдум“.

Коментарите са ограничени.