Росен Плевнелиев: Виждам опити за въвеждане на президентска република

Експрезидентът Росен Плевнелиев. Кадър от БНТ

Ексдържавният глава не вижда алтернатива на сегашното управление

В студиото на „Още от деня“ по БНТ Росен Плевнелиев, президент на Р България между 2012 и 2017 г., заяви, че вижда белези да се направи опит да се въведе президентска република.

Той подчерта, че това е грешен избор за България. Плевнелиев допълни, че вижда двоен стандарт в поведението на настоящия президент Румен Радев и за пример даде позициите му за санкциите срещу Русия, търговското споразумение с Канада и Истанбулската конвенция. Росен Плевнелиев подчерта, че е „за“ ратифицирането на спорния документ и че не вижда алтернатива на сегашното управление.

Според Плевнелиев думите на Радев за атрофиращата парламентарна република са опасни. Той допълни, че е останал със съмнения и притеснения, че в България ще се направи опит да се инсталира президентска република. Той подчерта, че това не става в момента, но подобни идеи винаги са съществували.

„Трябва да направим така, че парламентарната република не да се постави под въпрос, а да се даде надежда за развитие. В България президентската република няма място. Не беше това ролята на Левски и будителите и революционерите. Те говореха за чиста и свята република“, припомни Плевнелиев.