ПЕС Жени с Кърваво писмо до Корнелия Нинова за Истанбулската конвенция (пълен текст)

Зита Гурмай /в дясно/ и Корнелия Нинова.
Зита Гурмай предупреждава, че БСП рискува да бъде разграничена като единствената в лявото политическо семейство, която е против документа

В социалните мрежи и някои медии бе разпространено писмо на лидерката на Жени ПЕС /Партията на Европейските Социалисти/ Зита Гурмай до Корнелия Нинова във връзка с позицията на БСП да се противопостави на ратификацита на Истанбулската конвенция.

След като провери и се увери в автентичността на текста, Вевести предлага пълния текст на писмото, от което медии цитираха само отделни пасажи.

Скъпа Корнелия, 

Бих искала да изразя дълбоко си притеснение от името на ПЕС Жени във връзка с настоящите събития и позицията, изразена от Националния съвет на БСП на 13 януари да се противопостави на ратификацията на Истанбулската конвенция относно предотвратяването и борбата с насилието срещу жените и домашното насилие.

Политическото ни семейство винаги е заемало челни позиции и е водело много политически битки и кампании в защита и овластяване на жените (чрез осигуряване на политически, икономически и социални права на жените) в Европа и в целия свят. Още повече насилието, основано на пола се е превърнало в изявен политически проблем не само в Европа, но и в целия свят. Правата на жените са ключов политически приоритет не само за ПЕС Жени, но и за цялото ни политическо семейство – Партията на европейските социалисти. Това бе подчертано и от президента на ПЕС Сергей Станишев на последното заседание на ИБ на НС на БСП. В допълнение, благодарение на действията на ПЕС Жени и сътрудничеството с малтийското председателство на ЕС, под егидата на Хелена Дали (ПЕС), министър отговарящ за равенството между половете, конвенцията бе поставена в дневния ред на ЕС и подписана.

Позицията на БСП е изненадваща, имайки предвид дългогодишните битки, които БСП е водила в защита на правата на жените, включително и много съвместни инициативи с ПЕС и ПЕС Жени. Само преди месец и половина делегация на БСП, заедно с всички други партии и делегации от нашето политическо семейство единодушно подкрепиха резолюция на съвета на ПЕС, в която изразяваме пълна подкрепа за Истанбулската конвенция и призоваваме за нейната ратификация във всички страни членки. Тази резолюция бе подкрепена от делегацията на българските социалисти в ЕП на 12 септември 2017 г. Миналата година Обединението на жените социалистки в България проведе национална кампания в подкрепа на Истанбулската конвенция чрез събиране на подписи за ратификацията й.

Въпреки факта, че дебатът за ратификация на Конвенцията в България се е изкривил и в него преобладават доста подвеждащи аргументи, включително темата за трети пол, който освен че не е свързан с Конвенцията, въобще не се и споменава като трети пол, фокусът трябва да остане единствено върху предотвратяването и борбата с насилието срещу жените и домашното насилие.

Всички партии членки на ПЕС трябва усилено да се противопоставят на тази манипулация на истината, тъй като това има за цел да дискредитира и отхвърли един реален проблем, чието решение не трябва да бъде отлагано. Това е проблем, който засяга всички 28 държави членки на ЕС, където 43% от жените са изпитали някаква форма на психологическо насилие, а 23% са били жертва на физическо или сексуално насилие от техните партньори. Тези жени се надяват на конкретни мерки, които да са в защита на техните права, сигурност и дори живот.

Като членове на ПЕС е важно да водим дебата като използваме един прогресивен, ценностен и социално справедлив подход тогава, когато изопачените аргументи на популистките сили водят към грешна посока. ние социалистите винаги сме били против фалшиво представените дебати и винаги сме имали политическата смелост да представим истински факти в защита на нашите ценности.

Като допълнение искам да привлека вниманието Ви кам факта, че ако БСП не подкрепи ратификацията на Истанбулската конвенция в народното събрание, вашата партия рискува да бъде разграничена като единствената в нашето политическо семейство, която е против конвенцията. Това вече започна да повдига много въпроси от страна на някои представители от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент както и в нашите сестрински партии и граждански сдружения от всички части на Европа.

Също така бях информирана, че БСП възнамерява да предложи законодателни предложения, свързани с правата на жените. Въпреки че ние подкрепяме подобни инициативи, според нас това едва ли ще превъзмогне негативния политически сигнал на вашата позиция относно Конвенцията.

Следователно се надяваме, че вие ще преразгледате позицията си и ще инициирате публичен дебат с неправителствени организации. В противен случай като лидер на ПЕС Жени ще ми се наложи да повдигна въпроса за позицията на вашата партия относно Истанбулската конвенция по време на следващото заседание на Президиума на ПЕС.

С уважение:

Зита Гурмай, председател на ПЕС Жени

 

 

 

11 Comments

  1. Каква социалистка е Корни. Станишев и той ,ама успя да се набута при социалистите в Европа. Крайно време беше европейците да разберат ,що за стока е тази партия в България и да и бият шута от европейското семейство.

    • Крайно време е да се признае БСП като наследница на БКП, партия отговорна за избиването на десетки хиляди българи и тя да бъде изключена от европейското си членство като болшевишка партия-проводник на интересите на путинска Русия!

  2. Това писмо е мафиотско и тоталитарно! Нетърпящ възражение тон на европейските социалистки, неприкрита заплаха и размахан пръст … Тръпки ме побиват! Представяте ли си какво ще ни се случи, ако ратифицираме конвенцията на тези субекти? А, да, в текста и обяснителния доклад си пише: България плаща за съществуването на тоталитарният орган GREVIO, после той ни изпраща инспектори безсрочно и с ИМУНИТЕТ! Ние им плащаме хонорарите, а те ни дават на съд, че не сме им предали децата от семейства, които си ги възпитават прекалено християнски (примерите са от Норвегия, родината на масовия убиец Брейвик). Ordnung muss sein! Вече го живяхме. Да не би на бившите партийци, сегашни „демократи“ да им е тайно домъчняло за 45 години стигат? Да не би да си мечтаят за партийните ячейки и о, Боже, за редовната проверка от Районния комитет (или Градския комитет, оооооо!)на Партията боеспособността на партийната организация? А в Истанбулската конвенция, чедо на ляво-левия Съвет на Европа, този боен заряд го има, да, има го и демократичния централизъм, и издигането по партиен признак и колко още неща може да ни се възвърнат …. Я, къш, негодници такива!

    • ТЦ, ТЦ, ТЦ. Я колко помнели! Пък като стана дума да го научат и децата ни в училище, забравят и отричат да е било истина. И партията ви майка като и партията ви щерка. Преоблякъл се Илия, погледнал се – все в тия! А дали на импексова ѝ е мафиотско и тоталитарно, на никого не му дреме. Даже на тези, които си я избраха. Да си я мислят нейните. Ние се забавляваме с тях. Като сееш вятър – жънеш бури! 😀

  3. Шах и Мат… Тъпата крушовишка селянка, тръгнала да се надцаква с баш популистите по популизъм… Сега ще види кон боб яде ли…

Коментарите са ограничени.