Алпинисти с хидравлични крикове разчистват пътя Асеновград-Смолян (допълнена)

Второкласният път остава затворен днес и утре. Осигурено е трасе за преминаване на линейки, пожарни и полицейски коли при нужда, съобщиха от пътната агенцияPavlova

Продължава разчистването на огромното срутище, блокирало път II-86 Бачково – Наречен в района на Юговско ханче, съобщиха от пътната агенция. 5 багера, 10 камиона и две фадроми на пътноподдържащите фирми разчистват падналите около 4 хил. куб. м или 10 хиляди тона скална маса. Акцията по разчистването му се ръководи лично от председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров.

Второкласният път остава затворен днес и утре. Осигурено е трасе за преминаване на линейки, пожарни и полицейски коли при нужда. Преди разрешаването на движението ще се направи подробен оглед и ще се съборят опасните скали.

Обходните маршрути за движение по направлението Смолян – Пловдив са Смолян – Девин – Кричим или Смолян- Кърджали – Пловдив. Създадена е нужната организация, като полицията спира движението и пренасочва пътуващите по безопасните обходни трасета, обясни инж. Лазаров.

Продължава разчистването на огромните скални късове на пътя Асеновград-Смолян. Те са изключително големи и не могат да бъдат превозвани в този вид, разбиват се с машина, след това се извозват поетапно. Това обясни сутринта в ефира на Нова телевизия регионалният министър Лиляна Павлова.

Очакваме алпинисти да се присъединят към нас малко по-късно със специални хидравлични крикове ще разтварят скалите. Рискът идва оттам, че отгоре има огромни скални маси, които са откъснати, но все още не са срутени надолу, което създава опасност включително и за работещите. Това ще го направят алпинистите през деня. Когато тази огромна маса бъде свалена, ще се прецени дали са необходими допълнителни взривни работи, допълни регионалният министър.

До довечера водата в Кърджали ще бъде пусната, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова

Магистралният водопровод на Кърджали, който в събота бе скъсан на две места от огромно свлачище, вече е възстановен, съобщи още Лиляна Павлова. По думите й в момента вървят тестовете, пробите на вода и се очаква до края на деня водата да достигне до всички домакинства.

Министър Павлова съобщи, че край Кърджали се е образувало още едно свлачище, а на пътя Девин – Кричим е имало още три по-малки срутвания. Днес живеещите в района ще бъдат пропускани контролирано по опасните трасета.