Тео Ушев: На този ден преди 73 беше екзекутирано бъдещето на една нация

Тео Ушев

„Помним! На този ден преди 73 беше екзекутирано бъдещето на една нация. От бащите на тези, които днес екзекутират настоящето ѝ. И тогава, и сега, поръчителите са едни – и те са в Москва.“

Това написа във Фейсбук Теодор Ушев, който беше номиниран за „Оскар“ за най-добър късометражен анимационен филм със „Сляпата Вайша“.

Сега той се е заел с пълнометражна игрална екранизация на романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров. Продукцията ще се снима в България през есента. Тя е е първият режисьорски проект на Ушев, финансиран у нас и подкрепен от Националния филмов център, пише Фактор.бг.

Филмът „Пумпал“ ще разкаже историята на безсмъртна нация, която иска да напусне земята от борда на Пумпала. В това общество женският пол е вече ненужен, ще бъде съхранена само една мостра на приказно красива жена, която ще бъде отнесена в Космоса.

Сюжетът на мрачната приказка е поглед в бъдещето, а голяма част от него е свързана с един от култовите паметници на комунизма в България – Бузлуджа, чиято форма напомня пумпал, от където идва и заглавието на проекта. В текста монументът има символно значение на летяща чиния, замък на злото, който ще излети в бъдещето.