„Гардиън“: Топ 10 на най-значимите книги в света

10020_D3NvKlmnvHkcorV3ciyJCPysg9eIza

Снимка: от tumblr.com
В едната се твърди как „Бог създаде небесата и земята“, а другата разтърси християнството, след като Чарлз Дарвин описа теорията си за естествения подбор. Двете заедно – Библията и „Произходът на видовете“, са най-значимите книги в историята на човечеството. Това показват резултатите от изследване, проведено сред 2044 британци, съобщи в. „Гардиън“, цитиран от ploshtadslaveikov.com.

Участниците в анкетата на издателската къща The Folio Society са били попитани коя е най-значимата книга в съвременния свят, като им бил предложен списък с 30 заглавия.

 

1. Библията привлече 37% от вота

2. Основополагащият труд на Дарвин „Произход на видовете“ събира 35 на сто от гласовете

3. На трето място поданиците на Нейно Величество са класирали научнопопулярната книга „Кратка теория на времето“ (17%) на професора по теоретична физика Стивън Хокинг.

4. Веднага след нея се нарежда научният труд на Алберт Айнщайн „Обща теория на относителността” (15%).

5. Следва ги антиутопията „1984“ на Джордж Оруел с 14 процента от вота, която попълва Топ 5 на най-значимите книги.

6. На шесто място е още един научен труд – „Математически начала на натурофилософията” на Исак Нютон с 12 процента.

7. Седми е романът „Да убиеш присмехулник“ на американската писателка Харпър Ли (10%).

8. Осмата позиция е отредена за Корана с 9 на сто от гласовете.

9. Следва го икономическото изследване на Адам Смит „Богатството на народите“ (7%).

10. Топ 10 се допълва от научния труд на биолога Джеймс Уотсън „Двойната спирала“ (6%), в който е описано откриването на ДНК.

 

Сред първите десет книги попадат само две художествени произведения – романите „1984“ и „Да убиеш присмехулник“. Останалите са научни трудове или религиозни книги.

 

Том Уокър, редакционен директор на издателската къща The Folio Society, коментира, че резултатите от анкетата акцентират по-скоро „върху книгите, които са влиятелни или са ни дали нови знания, отколкото върху онези, които ние лично сме прочели с намерението да разберем заобикалящия ни свят“. Според Уокър „Кратка история на времето“ е един от най-подценените бестселъри, писани някога, и затова е радостен, че научнопопулярният труд на Стивън Хокинг е поставен толкова напред в класацията.

 

„Що се отнася до романите, то и „1984“, и „Да убиеш присмехулник“ са с мощни политически послания. Но хората обикновено не смятат художествените произведения за особено влиятелни по отношение на промените на обществените нагласи, затова автори като Шекспир и Толстой са поставени по-назад“, обяснява Том Уокър.

 

Редакционният директор на The Folio Society отбелязва, че ще е любопитно да видим как би изглеждала същата класация след няколко десетилетия: „Дали Дарвин ще победи; или пък страховитото послание на „1984“ ще бъде още по-актуално; или Коранът ще стане още по-значим в Обединеното кралство; или напредъкът в генното инженерство ще е изтласка „Двойната спирала“ по-напред?“