Иван Иванов: Цените на тока за бита няма да се повишат след влизането на повече продавачи на свободния пазар

Иван Иванов Кадър: БНТ

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, заяви че възможността повече производители да продават ток на борсата няма да се отрази на цените за битовите потребители.

Коментарът му дойде след срещата на премиера Бойко Борисов и работодателските организации, на която те се договориха за реформи в сектор „Енергетика“.

Иванов отново напомни, че за зависимост между цените на свободния пазар на електроенергия и регулирания не може да се говори.

„Това, което е съществено, че по-големите количества електроенергия, които ще излязат на свободния пазар правят по ликвидна борсата и дават възможност да се закупуват количества електроенергия без да има съмнение. По-големите количества водят до повече конкуренция. КЕВР има отговорност и към цените на регулирания пазар. Към момента няма такава пряка зависимост. Ние до 31 март трябва да получим заявленията от различните енергийни дружества, след което ще се произнесем с решение, но тази зависимост относно цените на свободния пазар и регулирания не съществува“, съобщи Иванов, цитиран от тв Европа.